Poslanci se porvali v přímém přenosu. Volný rozčílil kolegy tričkem i nenošením roušky

Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze.

Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze. Zdroj: reprofoto ČT

Fyzická potyčka ve Sněmovně při jednání o prodloužení stavu nouze.
Potyčka ve Sněmovně.
Potyčka ve Sněmovně.
Potyčka ve Sněmovně.
Poslanec Lubomír Volný
6
Fotogalerie

Český parlament zažil přelomový okamžik. Poslanec Lubomír Volný (nez.) neunesl vypnutí mikrofonu, když začal osobně urážet předsedajícího sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD), a tak se rozhodl, že promluví přímo do Hanzelova mikrofonu. To vyústilo ve fyzickou potyčku mezi zákonodárci, kteří projednávají žádost vlády o prodloužení nouzového stavu.

„Takhle mě určitě neumlčíte. Já jako volený zástupce lidu mám právo promluvit. Jestli tady budeš, dostaneš flákanec,“ řekl Volný do mikrofonu, který je vyhrazen jen předsedovi sněmovny a jeho místopředsedům. Po zásahu dalších poslanců nakonec byla schůze přerušena.

Už dříve byli Volný i jeho nezařazený kolega Marian Bojko kritizovánizi za to, že nejsou vhodně oblečeni a především nenosí roušku. Po každém jejich vystoupení musel být řečnický pultík dezinfikován. 

„Nevěřil bych, že se něčeho takového dožiji,“ řekl předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), který se zastal Hanzela. Volného vykázal do konce dne z jednání sněmovny, následovat bude disciplinární řízení u mandátového a imunitního výboru. Vondráček pohrozil i Marianu Bojkovi vykázáním, pokud si nevezme roušku. Možným porušením hygienických opatření se již zabývá policie.

Šéf SPD Tomio Okamura posléze zopakoval, že se distancuje od obou poslanců, kteří bývali členy jeho hnutí. Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) oba poslance označil za primitivy, kteří šíří dezinformace. „Jestli se nechcete očkovat, tak to nedělejte, Darwin zajásá, protože evoluce zvítězí“ řekl na adresu dvojice poslanců.

Potyčku si můžete pustit zde.

Video placeholde
Poslanec Lubomír Volný se pere ve Sněmovně • ČT24 Plus

Situace si následně vyžádala řadu komentářů a reakcí. Volný byl mnohými vyzýván k rezignaci. Kritizovaný poslanec ale naopak novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on.

Chování Volného odsoudil i premiér Andrej Babiš (ANO). „To, jak se zachoval poslanec Lubomír Volný, je totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat. Nic takového rozhodně nepatří na půdu Poslanecké sněmovny. Jen celé společnosti dokazuje, že není schopný normální a slušné diskuze,“ uvedl Babiš.

„Očekávám co nejrychlejší svolání Mandátového a imunitního výboru sněmovny a potrestání poslance Volného za napadení předsedajícího sněmovny,“ dodal místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Takovou situaci si nepamatuje ani Marek Benda (ODS), který je nejdéle sloužícím poslancem v dolní komoře. „Myslím, že jsme se dostali na úroveň zemí, na kterou jsme se dostat nechtěli, zejména na východ od nás,“ řekl Benda. „Tohle bylo podle mého názoru za čarou. Svědčí to o nějaké hluboké frustraci ve společnosti. Myslím, že poslanci by si měli uvědomovat, že jsou tady zvoleni proto, aby se nějakým způsobem chovali,“ doplnil.