Posledním z nových ústavních soudců bude Uhlíř

Prezident Miloš Zeman nominoval na ústavního soudce advokáta Davida Uhlíře

Prezident Miloš Zeman nominoval na ústavního soudce advokáta Davida Uhlíře Zdroj: ctk

Hladký průběh mělo jednání senátorů o nominaci místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. Nyní ho prezident Miloš Zeman může jmenovat. Po eskapádách Zemanova předchůdce Václava Klause, jehož kandidáty Senát odmítal, bude mít nejvyšší soudní instance v zemi opět všech 15 členů.

Právě Zeman, který neuspěl pouze se třemi navrženými jmény z celkových 16, si přál, aby se mezi ústavními soudci objevil právník s advokátní praxí.

Podle Uhlíře je úkolem Ústavního soudu ochrana občanských a politických práv, stejně jako vyrovnávání vztahů mezi mocí výkonnou, zákonodárnou a soudní. „Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno,“ dodal.

Šedesátiletý senior partner kanceláře Uhlíř, Homola a společníci absolvoval v roce 1981 Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, kde přednáší. V advokacii působí od roku 1979. V roce 1994 se spolu s Tomášem Homolou osamostatnil.

Uhlíř se zaměřuje na oblast občanského a obchodního práva, zastupuje velké obchodní společnosti. Vedle toho se věnuje nemajetným klientům. Má zkušenosti i jako insolvenční správce. V týmu Ústavního soudu Uhlíř nahradí Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září.

Senátoři chtěli grilovat Zemana

Senátní kluby Starostů a KDU-ČSL veřejně vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby za týden přišel plénu horní komory parlamentu vysvětlit své výroky a postoje, které u části lidí vyvolaly odpor. Senátoři k tomu využili rozpravu o nominaci Davida Uhlíře na ústavního soudce, za což sklidili kritiku od kolegů nakloněných hlavě státu. Žádost obou frakcí, aby předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) dostal za úkol Zemana pozvat, se nakonec na program schůze nedostala.

Profil Davida Uhlíře (60)
Datum narození: 18. července 1954
Vzdělání: absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (titul JUDr., 1981)
Současné zaměstnání a funkce: advokát, senior partner advokátní kanceláře Uhlíř, Homola a společníci; místopředseda České advokátní komory (ČAK); pedagog na Právnické fakultě UK; insolvenční správce se zvláštním povolením pro insolvenční řízení finančních institucí a velkých společností a likvidátor obchodních společností.
Kariéra: v advokacii působí od r. 1979, v roce 1994 stál spolu s Tomášem Homolou u zrodu advokátní kanceláře Uhlíř, Homola společníci
Ostatní:
- Zaměřuje se zejména na oblast občanského a obchodního hmotného práva a civilního práva procesního; zastupuje v soudních řízeních velké obchodní společnosti, věnuje se i zastupování nemajetných klientů v rámci programu pro bono.
- V ČAK je členem zkušební komise pro oblast práva občanského, rodinného a pracovního, členem sekce pro právo soukromé, je členem Mezinárodního svazu advokátů (Union International des Avocats) a reprezentuje ČAK v dalších mezinárodních organizacích.
- Publikoval články v odborném tisku se zaměřením na právo a medicínu.
- Hovoří česky, anglicky a rusky.

Zdroj: ČTK