Potvrzeno: Drábka nahradí Müllerová

Ludmila Müllerová

Ludmila Müllerová Zdroj: ctk

Novou ministryní práce a sociálních věcí za TOP 09 se stane bývalá senátorka Ludmila Müllerová. Nahradí odcházejícího Jaromíra Drábka. Její navržení do funkce dnes potvrdilo předsednictvo TOP 09. Müllerová uvedla, že resort přebírá ve velmi složité situaci. Ráda by však pokračovala v započatých změnách.

Müllerová, pokud bude s nominací souhlasit předseda vlády, od počátku listopadu povede ministerstvo po Jaromíru Drábkovi. Ten převzal politickou odpovědnost za svého někdejšího prvního náměstka Vladimíra Šišku, který je trestně stíhaný pro uplácení, a rozhodl se z čela úřadu odejít.

„Zná ten barák opravdu velice důkladně, a velice dobře i sociální problémy,“ řekl o Müllerové lídr TOP 09 a místopředseda vlády Schwarzenberg. Budoucí ministryně působila na MPSV před deseti lety jako náměstkyně, pak byla zvolena do Senátu a po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

Müllerová řekla, že má ještě několik dní do Drábkova odchodu. „Je to resort, který skutečně má notný díl odpovědnosti před občany, před klienty sociální péče, a koneckonců i před vlastními pracovníky,“ poznamenala. Uvedla, že bez přehlasování prezidentského veta nebude například rozumné spustit důchodovou reformu.

Problémů na MPSV, „ať už skutečně či uměle vytvořených“, je podle Müllerové mnoho. Připomněla, že řadu věcí šetří policie, kontroly chce provádět Nejvyšší kontrolní úřad. „Já se kontrolám a auditům bránit nehodlám,“ uvedla budoucí ministryně s tím, že z kontrol pak musí být vyvozena příslušná odpovědnost.

Drábek sám podle ní „do určité míry prověřil“ některé věci, které organizoval exnáměstek Šiška a neshledal nic nezákonného či v rozporu s dobrou praxí. „Kdybych já na něco narazila, tak by nepochybně audit přicházel do úvahy,“ dodala.

Hájila také kritizovaný program sKaret, které prý mají své opodstatnění. „Tady do určité míry byl problém v komunikaci, ať to byl náš úřad či celá vláda. Podle mého soudu dostatečně nevysvětlila občanům, proč mají povinnost vyzvednout si sociální kartu,“ řekla.

Přiznala se, že po nabídce, kterou jí učinil končící ministr Drábek, měla „různé pocity“, zda ve složité politické situaci, kdy hrozí pád vlády a předčasné volby, je „rozumné a moudré“ přijmout vládní pozici. „Z pohledu politické strany TOP 09 toto považuji za velmi odpovědné,“ řekla.

Schwarzenberg podotkl, že její rozhodnutí, které vyžadovalo kuráž, vnímá jako osobní oběť. Momentálně je totiž nejasný osud celé vlády. Ještě tento měsíc může padnout v důsledku vnitřní nejednoty koaliční ODS, jejíž někteří poslanci mají problém s podporou vládního balíčku daňových změn. Osmapadesátiletá bývalá senátorka Müllerová je podle médií poradkyní ministra Drábka. Od roku 1991 byla členkou KDU-ČSL, od roku 2009 je v TOP 09.