Praha chce vzdělanější průvodce. Změnu živnostenského zákona podporuje i Dostálová

Průvodci v Praze.

Průvodci v Praze. Zdroj: Profimedia.cz

turistika, průvodci
Průvodci v Praze.
3
Fotogalerie

Vláda má na stole novelu živnostenského zákona, která má zakročit proti neznalým turistickým průvodcům. Změnu požaduje vedení Prahy.

Průvodcovská činnost by se měla místo volné stát vázanou živností, navrhují v novele živnostenského zákona pražští zastupitelé. Podobně jako například horští průvodci by měli turističtí průvodci podle návrhu dokázat své středoškolské nebo vyšší vzdělání v oboru, případně projít rekvalifikačním kurzem, kde dokáží své znalosti z historie Prahy, jejích památek, i schopnosti provázet turisty v češtině.

„Chceme tím vyřešit situaci, kdy jsou často nabízeny průvodcovské služby i lidmi, kteří nemají znalost Prahy a pražských reálií, a jejich služby jsou tak velmi nekvalitní,“ řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s tím, že magistrát prý nemá pravomoc průvodce regulovat.

K novele zákona se zatím vláda nevyjádřila, v připomínkovém řízení jej ale už viděly jednotlivé rezorty a úřady. Například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) návrh vítá. „Pokles kvality poskytovaných služeb má širší dopad na konkurenceschopnost celého odvětví cestovního ruchu,“ upozorňuje ministryně. Její rezort se přitom v minulých letech sám pokoušel neúspěšně prosadit podobnou úpravu. Návrh vítají také asociace a sdružení průvodců.

Ministerstvo kultury naopak upozorňuje podobně jako Ministerstvo průmyslu a obchodu na to, že navrhovatelé neřeší dopady na podnikatele. Ti budou mít rok na to, aby živnostenskému úřadu dodali potřebné kvalifikace.

Kritici také upozorňují, že zvýšená odbornost by se měla vyžadovat pouze u těch živností, kde k tomu existují závažné důvody obecného zájmu, což se týká například horských průvodců nebo vodních záchranářů.

Podle stanoviska Úřadu vlády se také jedná spíše o lokální problém Prahy a je podle něj otázkou, zda tím zatěžovat i další místa v republice. Výrazně proti se postavil šéf SPD Tomio Okamura, který v cestovním ruchu stále podniká a podle kterého jde o neúměrnou zátěž pro místní i zahraniční průvodce.

V pražském zastupitelstvu měl návrh podporu všech klubů, kterým nejvíce vadí cizinci, kteří v centru města nabízí prohlídky zdarma. „Každý den provádí turisty po Praze a vykládají jim o ní naprosté nesmysly. Nemají licenci, neplatí daně. A turistům ještě podvodně slibují, že je vše zdarma,“ řekla opoziční zastupitelka za ODS Jaroslava Janderová, která změnu zákona iniciovala.