Praha jako atraktivní zdroj zakázek. Magistrát loni vysoutěžil tendry za sedm miliard

Magistrát hlavního města zadává tisíce zakázek ročně

Magistrát hlavního města zadává tisíce zakázek ročně Zdroj: ČTK

Lávka HOLKA propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HOLKA propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HOLKA propojí Holešovice s Karlínem
Lávka HOLKA propojí Holešovice s Karlínem
5
Fotogalerie

Doprava, stavebnictví, právní služby i třeba občerstvení pro radnici. Pražský magistrát a jeho příspěvkové organizace v loňském roce zadaly 7568 veřejných zakázek za více než sedm miliard korun. Vyplývá to z přehledu tendrů, který Praha zveřejnila tento týden na datovém portálu Golemio. V seznamu figurují drobné objednávky i miliardové tendry.

„Ze zveřejněných dat mimo jiné vyplývá, že z hlediska finančního objemu se většina veřejných zakázek magistrátu v loňském roce týkala dopravy – tedy 46 procent v hodnotě 2,5 miliardy korun – a u příspěvkových organizací města to byl zase obor stavebnictví, konkrétně 41 procent v hodnotě 665 milionů korun,“ uvedl pražský radní Adam Zábranský (Piráti), který se angažuje v posílení transparentnosti města.

Zdaleka největší loňskou zakázkou byl výběr dopravce pro nové městské železniční linky S49 a S61. Soutěž za 2,4 miliardy korun vyhrál koncem loňského roku RegioJet, který v tendru porazil České dráhy a Arrivu. Dopravce pořídí sedm nových vlaků a linku bude provozovat patnáct let.

Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží

Video placeholde
• Správa železnic

Druhou největší zakázkou byla stavba lávky mezi Holešovicemi a Karlínem za 300 milionů korun. Mezi zakázkami ale lze najít řadu provozních objednávek, od oblečení pro policisty po právní služby pro úředníky. Na tři čtvrtě milionu pak vyšla například rámcová smlouva na roční dodávání občerstvení do budovy magistrátu.

V přehledu jsou zakázky vypisované přímo magistrátem a jeho příspěvkovými organizacemi, mezi něž patří třeba městská policie, pražská záchranka, divadla, školy nebo zoologická a botanická zahrada. Ke sdílení dat o zakázkách vyzval magistrát i městské společnosti, připojil se však jen Operátor ICT, který provozuje Lítačku. „U ostatních společností odezva nebyla zdaleka taková,“ řekl Zábranský. V seznamu tak nefiguruje pravděpodobně největší zadavatel mezi městskými firmami, a to pražský dopravní podnik.

Zábranský chce také řešit otázku střetu zájmů a připravuje kvůli tomu nové nařízení. „Cílem je nastavit systém, který povede k tomu, že zakázky nebudou získávat politici, kteří mají vládní funkce, nebo jejich obchodní společnosti, nebo třeba nějací příbuzní politiků nebo úředníků na magistrátu,“ uvedl. Odbory by podle něj měly mít do budoucna možnost využívat centrální nákupy.

Pražská rada v minulém roce rozhodla, že magistrát bude vypisovat otevřené soutěže už od zakázek s hodnotou půl milionu korun. Dříve byla hranice mnohem vyšší, dva miliony na dodávky a služby, šest milionů na stavební práce.