Praha kvůli opencard žaluje dva bývalé úředníky, chce po nich přes 20 milionů

Opencard

Opencard Zdroj: ctk

Opencard
Opencard
Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila novou kartu pro MHD v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka.
Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila 23. února novou kartu pro MHD v Praze
Opencard
7
Fotogalerie

Dva bývalé úředníky magistrátu Ivana Seyčka a Jiřího Chytila zažalovala Praha kvůli vymáhání škody v kauze opencard. Po Seyčkovi, který pracoval jako ředitel odboru informatiky, chce Praha více než 18 milionů korun, po bývalém šéfovi hodnoticí komise Chytilovi tři miliony korun.

Kromě bývalých úředníků radní souhlasili i s žalobou na bývalého primátora Pavla Béma (ODS). "Pro podání této žaloby je nutné dopracovat podklady. Z těch bude zřejmá částka, kterou bude Praha vymáhat," řekl televizi mluvčí magistrátu Vít Hofman.. Právní kroky se mohou týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.

Seyček s Chytilem byli na magistrátu v době vzniku opencard. Oba už stanuli před soudem a v prosince 2014 je Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil za zvýhodnění firmy Haguess, která opencard dodávala. Nejpřísnější trest, 3,5 roku nepodmíněně, si vyslechl Seyček. Chytil dostal podmíněný trest 1,5 roku odnětí svobody.

Karta opencard, kterou si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících, stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Projekt, který byl schválen v Bémově éře, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený. Od loňského března začalo město kartu opencard nahrazovat novou kartou lítačka.