Praha odstraňuje z ulic reklamní lavičky, jejich náhradu neplánuje

Praha začala s odstraňováním reklamních laviček

Praha začala s odstraňováním reklamních laviček Zdroj: Magistrát hl. m. Prahy

Tentokrát svou pozornost zaměřila na reklamní lavičky, stojící na celé řadě zastávek pražské hromadné dopravy a veřejných prostranstvích.
Praha pokračuje v očišťování ulic od vizuálního smogu.
Hlavní město odstraní na 1400 kusů tohoto mobiliáře z různých koutů Prahy.
Jakoukoli náhradu ale Magistrát zatím neplánuje.
5
Fotogalerie

Praha pokračuje v očišťování ulic od vizuálního smogu. Tentokrát svou pozornost zaměřila na reklamní lavičky, stojící na celé řadě zastávek pražské hromadné dopravy a na veřejných prostranstvích. Hlavní město odstraní na 1400 kusů tohoto mobiliáře z různých koutů Prahy. Jakoukoliv náhradu magistrát zatím neplánuje.

Samotné odstraňování mobiliáře zahájila Praha v úterý, kdy odvezla z různých míst po celé Praze 50 reklamních laviček „Mezi prvními už zmizely ty na Budějovické v ulici Olbrachtova v Praze 4. Postupné odstraňování zhruba 1400 kusů tohoto mobiliáře se uskuteční po vleklém sporu s bývalým nájemcem řady městských pozemků,“ říká radní pro oblast správy majetku Jan Chabr.

Nejdříve zmizí ty lavičky, jejichž umístění označily silniční úřady městských částí za neoprávněné a rozhodly o jejich odstranění. Zbývající lavičky budou odvezeny na základě exekučních příkazů. Úklid laviček z veřejných prostranství zajistilo hlavní město, náklady s tím spojené ale ponese bývalý nájemce, tedy společnost AD-Net. Ta lavičky i přes rozhodnutí soudů dosud neodklidila.

Pozemky pro instalaci mobiliáře, který kromě možnosti posezení přinesl Praze i nežádoucí reklamní plochy, pronajalo hlavní město v roce 1998. Za jejich užívání tržilo ročně jednu korunu za metr čtvereční. Nájemní smlouvu převzala v roce 2001 společnost AD-Net. Praha již kontrakt dvakrát vypověděla, nejprve v roce 2014 a znovu o pět let později. AD-Net však vyjádřila svůj nesouhlas a navzdory opakovaným výzvám soudů lavičky neodstranila.

Praha se tedy do čištění ulic pustila na vlastní pěst a lavičky s inzertní plochou začaly mizet. Zda mohou občané v budoucnu očekávat jejich náhradu, osvětlil Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy: „Tyto nevzhledné lavičky žádnými podobnými nahrazovat nebudeme.“ Častokrát o jedinou příležitost k sezení tak přijde celá řada tramvajových i autobusových zastávek v celé metropoli.

Prahu čeká v příštích letech výrazná proměna

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub