Praha tápe s uměním v ulicích. I přesto, že na něj vyčlenila přes sto milionů

Uměleckou instalaci Garden Butterfly na Ortenovo náměstí „zdobí“ síť.

Uměleckou instalaci Garden Butterfly na Ortenovo náměstí „zdobí“ síť. Zdroj: Martina Pospíšilová

Uměleckou instalaci Garden Butterfly na Ortenovo náměstí „zdobí“ síť.
Uměleckou instalaci Garden Butterfly na Ortenovo náměstí „zdobí“ síť.
Uměleckou instalaci Garden Butterfly na Ortenovo náměstí „zdobí“ síť.
4
Fotogalerie

Praha pro letošní rok vyčlenila 126 milionů korun na nové sochy a umělecká díla v ulicích města. Podpora kulturního rozvoje pražských ulic jde však pomalu a město ve skutečnosti letos neutratilo ani korunu – městská rada dokonce ještě neschválila jediný projekt. Radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) uvedla, že město dosud pracovalo na metodice výběru a financování projektů, díla by se podle ní měla začít soutěžit v příštím roce.

Program podpory umění schválila v minulém roce ještě bývalá rada pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Praha se tehdy zavázala, že bude dávat dvě procenta z ročních investic na umění ve veřejném prostranství.

„Metodika ale nebyla nastavená správně. Praxe ukázala, že téměř žádný projekt nemůže splnit všechny podmínky,“ řekla Třeštíková, která chce na prosincovém zasedání rady představit upravený koncept programu. „V rozpočtu na příští rok jsme pro program vyčlenili 120 milionů korun a chceme je rozdělit v průběhu několika následujících let,“ uvedla radní.

Program má podle rozhodnutí z minulého roku běžet zkušební dva roky. V prvním roce, tedy letos, byla ustavena komise, která má na starost výběr uměleckých děl. Předsedá jí architekt Osamu Okamura, mladší bratr šéfa SPD Tomia Okamury.

„Doporučili jsme do rady již nejméně pět veřejných uměleckých soutěží a projektů, kterým jsme dali souhlasné stanovisko, protože jsou profesionálně připravené a po umělecké stránce zaručují kvalitní výsledky,“ řekl Osamu Okamura, podle kterého členové komise už měsíce čekají na to, až půjdou jejich návrhy do rady.

Týká se to například umělecké instalace v parku Jiřiny Haukové a Jindřicha Chalupeckého ve Vršovicích nebo nástěnné malby na budově Komunitního centra Jablonecká na Proseku. Okamura odhaduje, že na tato díla půjde celkem zhruba deset milionů korun, pokud je rada schválí.

Předseda komise odmítá, že by její členové pracovali pomalu. „Nechceme z Prahy udělat smetiště uměleckých děl. Praha vznikala stovky let a dotyčná díla mohou další stovky let excelovat – anebo také překážet,“ řekl architekt, podle kterého by se neměly peníze ukvapeně utrácet.

Třeštíková se s Okamurou shoduje v tom, že by se Praha měla bránit darovaným dílům bez soutěže. „Realizace veřejných děl byla do dnešní doby spíše nekoncepční, většinou byla vázaná na rozhodnutí samosprávy bez širší odborné diskuze, a často vedla ke svévolně osazeným realizacím bez vazby na městský celek," řekla radní pro kulturu. Často kritizovanými díly jsou například pestrobarevný motýl na pražském Ortenově náměstí nebo socha okřídleného lva na Klárově.

Architekt Okamura míní, že je třeba změnit vnímání umění ve veřejném prostoru. „Současné umění nejsou jen bronzové sochy. Naopak je často poměrně nemateriální, může to být multimediální či procesuální dílo, může to být projekce, zvukové dílo nebo třeba interakce formou sms zpráv," řekl Okamura. „Diskutovali jsme proto nad rozdělením rozpočtu tak, aby bylo možné do Prahy vstupovat současným způsobem, v různých rychlostech a různých médiích tak, jak je to běžné ve světě," dodal.

Opoziční zastupitel za ANO Lubomír Brož kritizuje vedení Prahy, že lépe nevyužívá peníze určené na umění v ulicích. „Pozoruji nějaké rádoby snahy o změny ve veřejném prostoru,“ míní Brož. „Většinou to ale končí tím, že jsou zrušena parkovací místa a na uvolněné místo se dají městské stolky a židle, se kterými přišla bývalá primátorka Krnáčová. Tak to ale dělat nejde,“ dodal.