Předsedou českého fotbalu se stal Miroslav Pelta

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta Zdroj: CTK

Novým předsedou Fotbalové asociace České republiky se stal Miroslav Pelta. Ve 3. kole o tom rozhodli delegáti mimořádné valné hromady, která se sešla v Nymburce, aby našla nástupce Ivana Haška, jenž odstoupil v červnu. Ředitel jabloneckého klubu Pelta dnes získal větší důvěru než jeho protivníci Jindřich Rajchl a Tomáš Paclík. Ve výkonném výboru nahradil Petra Kašného šéf plzeňského krajského svazu Roman Berbr.

V 1. kole vypadl Rajchl, který sice vyhrál v české komoře, ale v součtu s moravskou komorou získal méně hlasů než Paclík. Nerozhodlo ani 2. kolo, a tak se ke slovu dostalo 3. kolo, ve kterém rozhodovala jen moravská komora, za kterou Pelta i Paclík kandidovali. Pelta dostal 55 hlasů, zatímco šéf Plzně jen 15.

Jelikož Pelta byl zvolen jako kandidát Moravy, musely nastat změny ve výkonném výboru. Z druhého na prvního místopředsedu se posunul Rajchl, který reprezentuje Čechy. Z výkonného výboru pak musel odstoupit jeden z moravských členů a svého mandátu se vzdal Kašný.

Na jeho místo musel být zvolen nový člen za Čechy, kterým se stal šéf plzeňského svazu Berbr, jenž dostal 46 z 69 platných hlasů. Původně kandidoval i bývalý rozhodčí Miroslav Liba, který však z volby odstoupil.

„Myslím, že dnes nikdo neprohrál. Jindra Rajchl mezi místopředsedy povýšil, Tomáš Paclík zůstal ve výkonném výboru. Mezi námi nejsou nepřekonatelné překážky, abychom nemohli společně pracovat,“ řekl Pelta. Paclík však za největšího dnešního vítěze považuje Berbra. „Je největším vítězem, protože na předsedu protlačil Peltu a sám se dostal do výkonného výboru,“ uvedl Paclík.

Porážku v předsednickém boji však bral Paclík sportovně. Cenil si hlavně toho, že došlo k úpravě stanov s platností od 1. ledna 2012 tak, aby v budoucnu nehrála při volbě roli příslušnost k jedné z komor. „Je dobře, že byl předseda zvolen podle stanov, a ještě lepší je, že se udělala úprava pro příští valné hromady a volba bude v budoucnu spravedlivější,“ prohlásil Paclík. „Zklamaný nejsem. Pro mě je to lepší, alespoň budu mít méně práce než jako předseda,“ dodal.

Peltovy priority: Peníze na reprezentaci a ukončení afér

Pelta se chce zaměřit především na shánění peněz a na reprezentaci. „A také bych se snažil ukončit všechny aféry počínaje kauzou Bohemians či dozvuky loňského korupčního skandálu. Hned nato bych se vrhnul na jednání se soukromým i státním sektorem, abychom zajistili dostatek peněz pro celý fotbal,“ řekl Pelta před dvěma měsíci.

Za deset dní sedmačtyřicetiletý šéf a majitel Baumitu Jablonec Pelta má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru, vedle fotbalu je též dlouholetým členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS. Úspěšný a schopný podnikatel je považován za kontroverzní postavu, jeho jméno se objevilo v souvislosti s rozsáhlou korupční aférou v lize z roku 2004, avšak žádná podezření se nepotvrdila.

Pelta byl šest let generálním ředitelem Sparty Praha. Na svazu dlouho působil jako člen výkonného výboru nebo jako obchodní ředitel marketingové společnosti svazu STES.