Premiér cestovatel: Babiš jezdí na zahraniční cesty častěji než Sobotka

V lednu Babiš vyrazil na cestu po Asii. Během lednové cesty po Asii navštívil premiér Singapur, Indii a Thajsko. Do poslední jmenované země přicestoval Babiš jako vůbec první český předseda vlády. V Singapuru Babiš slíbil znovuotevření české ambasády.

V lednu Babiš vyrazil na cestu po Asii. Během lednové cesty po Asii navštívil premiér Singapur, Indii a Thajsko. Do poslední jmenované země přicestoval Babiš jako vůbec první český předseda vlády. V Singapuru Babiš slíbil znovuotevření české ambasády. Zdroj: Úřad vlády ČR

První zahraniční cesta premiéra Babiše vedla loni v lednu na Slovensko.
V lednu premiér navštívil Bulharsko v době, kdy se jednalo o na tamní politické scéně mimořádně citlivém prodeji bulharských aktiv společnosti ČEZ.
Babiš následně čelil podezření, že svého bulharskému protějšku Bojkovi Borisovovi předal interní dokumenty ČEZ. V létě kvůli podezření z nezákonného úniku informací padlo trestní oznámení.
Během jedné ze svých prvních zahraničních cest navštívil Babiš Maďarsko. Nejprve jednal samostatně s premiérem Viktorem Orbánem, později se zúčastnil summitu visegrádské skupiny.
V červnu premiér navštívil Francii. S prezidentem Emmanuelem Macronem jednali o budoucnosti Evropské unie a o spolupráci v oblasti bezpečnosti.
15
Fotogalerie

Český premiér Andrej Babiš zahájil v úterý svou zatím nejvýznamnější zahraniční cestu. Už před aktuální návštěvou Spojených států ale strávil na v zahraničí více času než jeho předchůdce. Přehled jeho cest naleznete ve fotogalerii.

Za loňský rok podnikl premiér dohromady 34 zahraničních cest, a to včetně jednání Evropské rady v Bruselu a dalších summitů Evropské unie, vyplývá z údajů Úřadu vlády. Funkce se Babiš ujal v prosinci 2017 a jeho první cesta vedla loni v lednu na Slovensko.

I když loňský rok byl pro všechny evropské státníky vzhledem k řadě jednání o vystoupení Velké Británie z EU hektičtější, lze přesto říci, že Babiš stráví na zahraničních cestách mnohem více času než premiér Bohuslav Sobotka, kterého ve funkci nahradil. Ten předloni podnikl 26 zahraničních cest a v roce 2016 vyrazil služebně do ciziny jen šestnáctkrát.

Některé Babišovy zahraniční cesty nicméně provázely kontroverze. V lednu například po jednání s šéfem Applu Timem Cookem ve švýcarském Davosu oznámil, že bude usilovat o to, aby americká firma otevřela v Praze svůj první značkový obchod ve střední a východní Evropě.

Premiér dokonce navrhl, že český Apple Store by mohl využít budovu Ministerstva pro místní rozvoj. Návrh kromě opozice kritizovala i koaliční ČSSD. „My v Davosu nerozdáváme budovy ministerstev nadnárodním firmám jako Andrej Babiš. Za ČSSD je ve Švýcarsku Jana Maláčová a jedná o tom, jak pomoct těm, kteří si mobil s nakousnutým jablkem nemůžou dovolit,“ reagovali sociální demokraté.

V souvislosti se svou zahraničí cestou do Bulharska pak Babiš čelí trestnímu oznámení. Kauzu odstartovala letos v březnu pro změnu bulharská média, která napsala, že bulharský premiér Bojko Borisov obdržel interní informace o záměru českého polostátního energetického obra ČEZ prodat své tamní akvizice místní firmě Inercom.

Borisov následně řekl, že dokumenty dostal od Babiše. Ten to popřel. Faktem nicméně zůstává, že Bulharsko nedlouho předtím navštívil. V srpnu pak Městské státní zastupitelství v Praze obdrželo trestní oznámení na Babiše pro podezření, že neoprávněně vynášel interní informace z ČEZ.

OBRAZEM: Zahraniční cesty premiéra Babiše