Přestřelka ministrů kvůli VZP pokračuje. Znějí slova o podrazu a křivárně

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Zdroj: ctk

Němečkův podraz, Babišova křivárna. Slovník, kterým se častují ministři zdravotnictví a financí, opět přiostřil.

Spor o znovuzvolení ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňka Kabátka včera pokračoval. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) si nenechal líbit poznámku svého vládního kolegy z financí Andreje Babiše (ANO), že byl průběh volby „další Němečkův podraz, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví.“

Němeček na oplátku kritizoval, že nedostal prostor pro své vyjádření v denících, které Babiš vlastní: „Je to taková typická Babišova křivárna“. „Chápu, že se pan Babiš zlobí, ale jeho firmy odčerpají ročně ze zdravotnictví odhadem tři čtvrtě miliardy korun. Asi je to málo,“ poznamenal Němeček.

Přečtěte si:

Správní rada VZP v pondělí nečekaně prodloužila Kabátkovi mandát na návrh předsedy rady a hejtmana ČSSD Jiřího Běhounka. Zatímco podle Babiše měl Kabátek v minulosti při působení na ministerstvu zdravotnictví podíl na špatném hospodaření nemocnic, správní rada jej chválí.

Podle Běhounka na jednání správní rady v diskusi o Kabátkovi vystoupilo 17 členů a k práci managementu a ředitele nezaznělo žádné negativní stanovisko. Z 25 přítomných členů třicetičlenné správní rady bylo 23 pro pokračování Kabátka ve funkci, dva se zdrželi hlasování. Do sporu se vložil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který připomněl střet zájmů Babiše coby majitele zdravotnických zařízení.

Na téma správní rady VZP dojde i zítra při jednání vlády. Má se schvalovat nástup Babišova tajemníka a experta na zdravotnictví, Adama Vojtěcha. Tento mladý právník a zpěvák říká, že přes něj by tak hladce Kabátkovo jmenování neprošlo.

„Rozhodně bych zásadně protestoval proti takovémuto netransparentnímu způsobu volby, který je zjevně výsledkem zákulisních intrik,“ řekl pro E15 Vojtěch. „Přece není možné hlasovat o takto klíčové otázce, aniž by o tom vůbec věděli všichni členové správní rady a celá dozorčí rada VZP,“ uvádí.

Do správní rady VZP prý nejde proto, aby dosáhl odvolání Kabátka. „Jdu tam s cílem pečlivě kontrolovat hospodaření, dodržování právních předpisů, smluvní politiku či dohody s farmaceutickými firmami,“ říká Vojtěch.
S nominací Vojtěcha ministerstvo zdravotnictví souhlasí. Babiš má své zástupce ve správní radě VZP už nyní. Při nečekaném hlasování o Kabátkovu znovuzvolení nebyl žádný proti.

„O volbě osobnosti do čela takové instituce by se mělo veřejně diskutovat, správní rada by pak měla zvažovat předpoklady a výsledky ideálně více než jednoho kandidáta,“ uvádí však mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.