Příspěvek na dítě vzroste, EET končí, datová schránka bude na vyžádání. Podepsal to Zeman

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Pod několik novel zákona připojil svůj podpis v pátek 16. prosince prezident Miloš Zeman. Od ledna se tak například zvýší přídavky na dítě o 200 korun na 830 až 1580 korun měsíčně. Končí také elektronická evidence tržeb (EET) a ruší se automatické zakládání datových schránek občanům.

Vyšší přídavky na dítě

Zeman v pátek podepsal novelu o státní sociální podpoře, díky níž se zvýší přídavky na dítě o 200 korun. Předloha také srovnává podmínky u příspěvku na bydlení a upravuje dávky pomoci v hmotné nouzi.

Přídavky na děti se týkají domácností s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Výše příspěvků je také odvozena od věku dítěte, a to v částkách 830, 970 a 1080 korun měsíčně. O pět set korun vyšší jsou přídavky v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, studuje, je na rodičovské či pobírá důchod.

Konec EET

Mezi schválenými novelami je i zrušení elektronické evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku. Zánik EET navrhl kabinet Petra Fialy (ODS), který způsob evidence označil za zbytečnou zátěž pro podnikatele. Evidence skončí bez náhrady.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že stát nemá nic, co by plátcům výměnou za získaná data nabídl. Naproti tomu opoziční hnutí ANO, které EET dříve prosazovalo, chtělo evidenci ponechat alespoň jako dobrovolnou. Sněmovní koaliční většina to ale neumožnila.

Podle daňových odborníků by zrušení EET nemělo přinést státu větší negativa a do budoucna by prý měla stále menší a menší smysl, protože roste podíl bezhotovostních plateb.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení.

VIDEO: Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně

Video placeholde
• Videohub

Automatické zakládání datových schránek se ruší

Zeman podepsal i novelu rušící automatické zřizovaní datových schránek. Nepodnikající fyzické osoby si tak budou moci schránku pořídit pouze na vyžádání.

Automatické zřízení datové schránky hrozilo od nového roku každému, kdo by se přihlásil do kterékoli digitální služby státu, ať už bankovní identitou, nebo elektronickým občanským průkazem. Podle vlády byl tento plán „příliš ambiciózní“ a zkomplikoval by život lidem s nižšími digitálními dovednostmi.

Původně mělo automatické zavedení datových schránek pro občany usnadnit sdílení informací mezi úřady a urychlit digitalizaci státní správy. Schránku podle zákona automaticky dostanou od příštího roku dva miliony držitelů živnostenského oprávnění a asi 200 tisíc právnických osob, které ji dosud nemají. Mezi ně mají patřit i zájmové spolky a bytová družstva nebo společenství vlastníků bytových jednotek.