Příspěvky na prevenci se u VZP dostávají do skluzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ohlášený projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny nabírá zpoždění. Podpora komplexních onkologických prohlídek měla odstartovat v květnu, další termín byl na začátku června. Pojišťovna teď ladí metodiku a hledá vhodné načasování. „Prioritou není termín spuštění programu, ale jeho kvalita a přínos pro klienty,“ zdůraznila Dana Blahutová ze zdravotní pojišťovny.

Vedení VZP pro letošek vyčlenilo z fondu prevence padesát milionů korun na preventivní komplexní onkologické prohlídky.
Každý by mohl dostat příspěvek na prohlídku ve specializovaném centru až do výše pěti tisíc korun. Už teď je jasné, že se letos nepodaří rozpočet vyčerpat.

„Formulovali jsme řadu doporučení, jak by se měl program monitorovat a sledovat jeho efektivita, aby se dal posléze dobře vyhodnotit,“ uvedla předsedkyně pracovní skupiny správní rady VZP pro prevenci Zuzana Roithová.

VZP z fondu prevence vyčlenila pro letošek 50 milionů na komplexní onkologické prohlídky.

Jak už dříve upozornil deník E15, projekt preventivních prohlídek budí pochybnosti i proto, že jej prosazuje člen správní rady VZP Rostislav Vyzula, který je zároveň ve vedení brněnského Masarykova onkologického ústavu. Toto pracoviště už dnes podobné prohlídky pro samoplátce nabízí, a je tedy nejlépe připraveno z podpory VZP těžit. Někteří onkologové navíc zpochybňují, že by komplexní prohlídky zdravých lidí proti rakovině mohly mít skutečný zdravotní přínos.

Preventivní programy využívají pojišťovny nejen na zlepšení péče o klienty, ale zejména proto, aby nalákaly nové pojištěnce.
VZP se v preventivních programech v poslední době příliš nedaří. Na počátku roku nabízela příspěvek tisíc korun na dentální hygienu. Jenže neodhadla počet klientů, kteří o něj budou žádat. Roční rozpočet programu tak musela zvýšit ze dvaceti na padesát milionů korun, ale i tak byl vyčerpán předčasně. Pojišťovna musela příspěvky na dentální hygienu v březnu zastavit.

Minulý rok zase Všeobecná zdravotní pojišťovna avizovala spuštění příspěvků na komplexní prohlídky u urologa pro muže, kterým hrozí rakovina prostaty. Po pilotním projektu ale projekt vyšuměl do ztracena.