Posilte prevenci, žádají zdravotní pojišťovny lékaře. Zvýšit paušály jim nechtějí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Zdravotní pojišťovny chtějí platit praktické lékaře za odvedenou práci, odmítají zvyšovat paušály za registrované pacienty. Nejen nemocniční, ale také praktičtí doktoři požadují příští rok o deset procent vyšší příjmy. „Měli bychom posilovat motivace pro lékaře, aby bylo více preventivních prohlídek. Prospělo by to i zdraví obyvatel,“ uvedl náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk.

Praktičtí lékaři berou měsíčně 47 až 52 korun za osobu. Zvýšení této kapitační platby požadují pro příští rok zástupci Sdružení praktických lékařů. A to o celých deset procent. Právě o tolik před časem vzrostla cena práce v oficiálním sazebníku. „Základní kapitační platba zvýšena být musí, nerostla od roku 2009,“ upozorňuje předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák.

Podpořit preventivní prohlídky chtěl už loni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Navrhl snížení plateb pro ty praktické lékaře, kteří více než patnáct procent svých pacientů tři roky neviděli. Návrh stáhl po kritice lékařů. „Chtěli bychom více platit za péči a méně za to, že má lékař někoho v kartotéce,“ uvedl tehdy Němeček. S tím ale Šmatlák nesouhlasí.

Dva roky nebylo na preventivní prohlídce u lékaře 62 procent pojištěnců VZP. Přes 44 procent tři roky.

Opatření by dopadlo na ty, kteří jsou nejpřetíženější a nestíhají, protože je v jejich regionu málo lékařů. „Jsme jediní, od koho se očekává neustále více práce. Nemocniční lékaři teď požadují deset procent navíc a od nich se více práce nechce,“ poznamenal Šmatlák. Provoz v regionálních ordinacích navíc zhoustl po zrušení regulačních poplatků. Zatímco lékaři podle Šmatláka na preventivních prohlídkách zájem mají, chybí větší zapojení pacientů.

Dospělí mají nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře jednou za dva roky. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny to využilo v letech 2013 a 2014 jen 38 procent jejích pojištěnců. Přes 44 procent lidí nebylo na preventivní prohlídce tři roky.

Další kolo jednání mají lékaři a pojišťovny naplánované na čtvrtek. Pokud se nedohodnou, o úhradách za péči bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví. Na Slovensku spustila zdravotní pojišťovna Dôvera program, ve kterém dostávají bonusy jak lékaři, tak jejich chroničtí pacienti. Podmínkou jsou přitom pravidelná vyšetření.