Problémy paktu Babiše s komunisty budou peníze i vojáci v zahraničí

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip
4
Fotogalerie

Přestože ANO na toleranční patent komunistů zřejmě kývne, zvyšování minimální mzdy nebo vztahy s EU a NATO budou neustále vyvolávat spory

V možné druhé vládě Andreje Babiše, která má šanci získat důvěru poslanců, nebudou panovat idylické vztahy. Spíše pravicové ANO, které loni vyluxovalo voliče ČSSD a KSČM, se s těmito stranami bude často střetávat. Dokládají to požadavky komunistů shrnuté do takzvaného tolerančního patentu.

„Rozpory očekávám při debatách o zvyšování minimální mzdy a důchodů či podpoře dostupného bydlení,“ řekl člen rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny za KSČM Jiří Dolejš. Dodal, že právě s ekonomickými body patentu musí pravidelně počítat návrhy plánů státních financí, aby na ně byly peníze.

Místopředseda hospodářského výboru za ANO Martin Kolovratník nemá problém s dotováním výstavby startovacích bytů. „U zvyšování minimální mzdy ale budeme velmi opatrní. Vnímáme argumenty Hospodářské komory, která upřednostňuje investice,“ uvedl.

Třecí plochy budou i u zahraniční politiky, hlavně ve vztazích s EU a NATO. „I když nejsme pro czexit, máme řadu výhrad k Bruselu. Obáváme se, že premiér nebude dostatečně prosazovat české národní zájmy, kam patří i energetická bezpečnost,“ dodal Dolejš. Naznačil, že při dosazování komunistů do státních firem, což je jejich další požadavek, pro ně budou klíčové orgány ČEZ.     

Nadále také trvá podmínka partaje nerozšiřovat zahraniční vojenskou účast, byť návrh misí na příští dva roky prošel před týdnem dolní komorou. Na formulaci pasáže o zapojení Česka do operací spojenců, kterou by mělo obsahovat programové prohlášení kabinetu, se ANO a KSČM stále nedohodly.

„Jsme ochotni se zavázat pouze k podpoře vzniku vlády, nikoli k podpoře trvalé. Pak můžeme hovořit o toleranci,“ uvedl už dříve šéf komunistů Vojtěch Filip.

Požadavky komunistůPožadavky komunistů|E15

Největší odpor pravicové opozice vzbudil požadavek na dodatečné zdanění finančních náhrad, které církve dostávají od roku 2013 za majetek nevydaný v restitucích. Návrh KSČM v lednu schválila Babišova vláda a ve středu hladce prošel i rozpočtovým výborem. Pravděpodobně však narazí u Ústavního soudu, na který se hodlají obrátit náboženské společnosti.

Pokud ANO na toleranční patent kývne, dokument musí 15. června schválit výkonný výbor komunistů. Definitivně by ho pak měl koncem měsíce posvětit ještě jejich ústřední výbor.