Prodej lihovin v restauracích klesl až o polovinu

alkohol

alkohol Zdroj: E15

Prodej lihovin v restauracích se v posledních dvou dnech propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Ukázal to bleskový průzkum analytické společnosti Mag Consulting mezi tuzemskými restauratéry. Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem. Většina z nich je na Moravě.

Také podle dnešního průzkumu portálu lunchtime.cz mezi restauracemi, bary a kluby na Ostravsku se prodej tvrdého alkoholu v posledních dnech snížil ve 40 procentech z nich.

S úplným zákazem nalévání lihovin by podle průzkumu Mag Consulting stravovacím zařízením klesly tržby o šest až osm procent, tj. v řádech stovek milionů korun. O další desítky milionů by stát přišel na spotřební dani a ostatních odvodech, tvrdí šéf největší české likérky Stock a prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. Doplnil, že státní kasa ze spotřební daně z legálních lihovin denně inkasuje zhruba 18 milionů korun.

Návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) dočasně zrušit prodej lihovin v kamenných obchodech považuje Pavlík za kontraproduktivní. Podle něho by totiž pouze narostl podíl černého trhu, podobně jako v dobách prohibice.

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu zatím jen ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Heger. Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.

"Prohibice" se může rozšířit celoplošně

Série otrav metylalkoholem si zatím vyžádala nejméně 16 obětí a vláda je připravena, pokud nebude zdroj závadného alkoholu nalezen dostatečně rychle, „prohibici“ rozšířit celoplošně. Premiér Petr Nečas po dnešním jednání vlády zdůraznil, že šíření otrav se snaží zamezit tisíce policistů, celníků a inspektorů. Premiér také apeloval na odpovědnost každého člověka.

„Pokud by šetření nevedlo rychle k jasnému objasnění zdroje a pokud by se objevily další případy onemocnění lidí, tak bychom nepochybně tu prohibici, kterou jsme zatím orientovali na mobilní a příležitostné prodeje, byli nuceni rozšířit úplně na celou distribuční síť,“ uvedl později Heger. Na tento „veliký zásah“ je podle něj vláda připravena.

Na vyšetřování série otrav metylalkoholem pracuje už pracuje stovka kriminalistů z krajů, lidé z policejního prezídia, analytici a další odborníci, doplnil své kolegy ministr vnitra Jan Kubice. Ministři nevyloučili, že se jedná o jeden zdroj vadného alkoholu. Na dotaz, zda může být z Polska, reagoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) slovy, že nemůže vyloučit, že jed přišel ze zahraničí.