Průměrná mzda Čechů dál rychle roste, přiblížila se 32 tisícům korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 8,6 procenta na 31 851 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6,2 procenta. Oznámil to v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,4 procenta na 27 236 korun. Průměrná mzda stoupla na rekordní hodnotu, upozornili analytici.

Průměrná mzda v Česku poprvé přesáhla 30 000 korun ve 4. čtvrtletí 2017, když meziročně stoupla na 31 661 korun. V letošním prvním čtvrtletí dosáhla podle revidovaných údajů 30 267 korun, což bylo meziročně o 8,6 procenta více. Tempo meziročního růstu je tak v letošním roce vyrovnané.

"V druhém čtvrtletí vzrostly mzdy bez výjimky ve všech odvětvích, a to o více než šest procent. Nejvíce v kulturních, zábavních a rekreačních činnostech o 13,1 procenta. Z regionů se mzdy nejvíce zvýšily zaměstnancům ve Středočeském kraji," uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda po očištění o sezonní vlivy o dvě procenta. Za celé první pololetí dosáhla 31 062 korun. Meziročně je to o 2450 korun více. Reálně se mzda v prvních šesti měsících zvýšila o 6,4 procenta.

"Mzdy v ČR ve druhém letošním čtvrtletí překonaly očekávání trhu. Do konce letošního roku bude ale tento rekord opět překonán. V posledním letošním čtvrtletí by průměrná měsíční mzda měla přesáhnout úroveň 34 tisíc korun," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Pramen: Český statistický úřad

Analytik Raiffeisenbank František Táborský připisuje růst průměrné mzdy vyšší míře zaměstnanosti. "Druhé čtvrtletí přineslo další rekordní míru zaměstnanosti 74,7 procent. Firmy tak musí rychle zvyšovat mzdy, aby jim zaměstnanci neutekli ke konkurenci," uvedl. Také Táborský očekává podobnou dynamiku růstu po zbytek letošního roku.

Spočítejte si svou čistou mzdu >>>

Průměrná mzda roste v Česku v meziročním srovnání nepřetržitě od začátku roku 2014, hlavně díky dobrému vývoji ekonomiky a tlaku na růst mezd v důsledku nedostatku lidí na trhu práce. Obecně však platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí letošního roku u mužů 29 782 korun, u žen to bylo 24 514 korun. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu zhruba mezi 12 725 a 51 576 korunami.