Průzkum: Stále více Čechů se stydí za české občanství

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Hrdost Čechů na státní příslušnost k České republice postupně mírně klesá. Naopak podíl Čechů, kteří se za ni stydí, je sice dlouhodobě nízký, ale roste. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Na české občanství jsou hrdí čtyři z deseti lidí, stuď pociťuje 14 procent oslovených, 42 procent hrdost necítí, ale ani se nestydí.

Hrdost byla v minulosti vyšší a stud méně častý, vyplývá ze srovnání s dřívějšími průzkumy. V říjnu před dvěma lety hrdost vyjádřilo 47 procent, stud devět procent dotázaných. Na podzim 2007 se k hrdosti na české občanství hlásila bez procenta polovina lidí, stydělo se šest procent. Ještě v prosinci 2001 a 2005 hrdost na české občanství vyjádřila nadpoloviční většina dotázaných.

K občanství se hlásí častěji lidé starší 60 let

Letos v říjnu se k hrdosti na to, že jsou občany České republiky, častěji hlásili lidé starší 60 let a absolventi středních škol s maturitou a vysokých škol. Hrdější na české občanství byli také dotázaní označující svoji životní úroveň jako dobrou a lidé hlásící se k pravé části politického spektra.

U ostatních lidí žijících v ČR předpokládá hrdost na české občanství téměř čtvrtina oslovených, 46 procent soudilo, že většina lidí není ani hrdá, ani se nestydí. Sedmnáct procent Čechů pak vyjádřilo názor, že většina českých občanů se za svou příslušnost k České republice stydí. Lidé hrdí na své občanství se častěji domnívali, že také ostatní lidé mají stejné pocity. Názory respondentů v této otázce se od loňského červnového průzkumu nijak významně nezměnily.

Dvě třetiny Čechů by si Česko vybraly k životu, podíl trvale klesá

Českou republiku by si v případě možnosti volby vybraly k životu téměř dvě třetiny českých občanů, pětina dotázaných by si ji „spíše“ nezvolila a sedm procent „rozhodně“ nevybralo. „Podíl lidí, kteří by si v případě možnosti volby země, ve které budou žít, zvolili Českou republiku, trvale klesá,“ uvedlo CVVM. Ještě v prosinci 2001 život v České republice preferovaly tři čtvrtiny Čechů, před dvěma lety to bylo sedm z deseti lidí.

K účasti na obraně Česka v případě jeho vojenského ohrožení by se podle průzkumu rozhodně dobrovolně přihlásila téměř desetina občanů, 23 procent by se podle svých slov „spíše přihlásilo“. Další čtvrtina dotázaných uvedla, že by se k obraně země „spíše nepřihlásila“, zhruba stejný podíl byl těch, kteří by se „rozhodně nepřihlásili“. Ochotnější účastnit se dobrovolně obrany země byli lidé ve věku 30 až 44 let, dotázaní s vysokoškolským vzděláním, vyšším příjmem, dobrou životní úrovní a také muži, ukázal průzkum. V první polovině října se ho zúčastnilo 1039 Čechů starších 15 let.