První den prohibice: otrávených přibývá, 19 obviněných

prohibice

prohibice Zdroj: ctk

S opatřením zásadně nesouhlasí Potravinářská komora. Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí.  (Foto ČTK)
Zákaz platí pro všechny obchody, restaurace, hotely i internetový prodej, dosud byl zakázán prodej jen ve stáncích. Zákaz se zpřísnil i v obsahu alkoholu, dosud platil jen pro třicetiprocentní lihoviny a silnější. Prodávat se nesmějí ani míchané nápoje z lihovin. Tvrdý alkohol se nebude podávat ani na palubě letadel národního leteckého dopravce. (Foto ČTK)
Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu je plošný zákaz neadekvátní. Podle Potravinářské komory poškodí poctivé výrobce, a naopak posílí černý trh. Zákaz se nelíbí ani provozovatelům restaurací, ale respektují ho. Mnohé z nich zaskočil. Na prohibici si zvyká i ostravská Stodolní ulice - nejvyhlášenější centrum zábavy Moravskoslezského kraje.  (Foto ČTK)
Za porušení zákazu hrozí až třímilionová pokuta a dočasné uzavření provozovny. Prodejci mohou být podezřelí i z trestného činu obecného ohrožení či ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti. Pak by jim hrozili několikaleté tresty.  (Foto ČTK)
V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 19 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí, jde především o trestné činy související s ohrožením života a zdraví a nedovoleným podnikáním.  (Foto ČTK)
7
Fotogalerie
První den po vydání zákazu prodeje nápojů s obsahem alkoholu přes 20 procent ukázal, že prodejci a restauratéři nařízení většinou dodržují. Policisté a úředníci, kteří od pátku zkontrolovali tisíce provozoven, našli jen drobné nedostatky. Policie v souvislosti s jedovatým alkoholem, který si vyžádal 19 lidských životů, dosud obvinila 19 lidí, z toho 12 v Moravskoslezském kraji. Hospitalizovaných přibývá, někteří jsou v kritickém stavu.

Třinecká nemocnice oznámila, že dva pacienti, které přijala v pátek, byli otráveni metylalkoholem, muže s otravou přijala dnes také boskovická nemocnice.

Premiér Petr Nečas (ODS) dnes řekl, že zákaz prodeje alkoholu byl vyhlášen s jeho vědomím. Zákrok byl podle něho nezbytný pro ochranu zdraví občanů. Vyhlášení prohibice dnes podpořila opoziční ČSSD, komunisté a prezidentští kandidáti Jan Fischer a Miloš Zeman.

Výrobci alkoholu, potravináři a obchodníci nařízení kritizují. Podle nich zákaz posílí černý trh s alkoholem. Odborníci vyčíslili, že české restaurace přijdou za každý den prohibice až o 200 milionů korun. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin stát za normálních okolností denně inkasuje 18 milionů korun na spotřební dani z lihovin.

Čtěte také:

Kohout: Kdyby stát kontroloval alkohol, nemusely by růst daně

Z řetězců zmizel tvrdý alkohol, ztráty budou mnohamilionové

Restaurace kvůli prohibici přijdou denně o 200 milionů

V souvislosti se zákazem prodeje a nalévání nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent od pátečního večera stovky policistů kontrolují obchody, restaurace a další provozovny v celém Česku. Na kontrolách se podílejí také hygienici, celníci či zástupci obchodní a potravinářské inspekce. Obchodníci i hostinští podle nich zákaz dodržují, kontroly však budou pokračovat.

Například v Praze v noci na dnešek policie prověřila 1514 obchodů, restaurací a barů. V podnicích, v nichž popíjel muž, který od pátku leží s otravou ve Všeobecné fakultní nemocnici, policisté zabavili deset lahví alkoholu, u některých zřejmě někdo manipuloval s kolky.

V celém Česku je v souvislosti s případem už 19 obviněných, z toho 12 v Moravskoslezském kraji. „Tři obvinění jsou ve vazbě, šest na rozhodnutí o uvalení vazby čeká, tři jsou vyšetřováni na svobodě,“ řekla severomoravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Šest lidí bylo z distribuce a prodeje pančovaného alkoholu obviněno ve Zlínském a jeden v Olomouckém kraji. Řadu dalších podezřelých policie zadržela a vyslýchá je.

Policie při vyšetřování případu jedovatého alkoholu objevila množství podezřelých lihovin. Například na Znojemsku v pátek večer policisté v přístavku rodinného domku zabavili asi 1240 litrů neokolkovaných lihovin. „Šlo o více než 600 litrů rumu, 500 litrů vodky a desítky litrových lahví dalších destilátů,“ řekla policejní mluvčí Petra Vedrová. Na Novojičínsku byla odhalena nelegální stáčírna s 5000 litry podezřelého alkoholu, další tisíce listrů policisté nalezli na jiných místech severní Moravy.