Původ tvrdého alkoholu je možné zjistit na webu výrobců

certifikační web

certifikační web Zdroj: repro - e15

Lidé i obchodníci si mohou od dnešního odpoledne zkontrolovat na internetu původ tvrdého alkoholu, který vyrobily tuzemské likérky od začátku letošního roku. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) spustila web certifikacelihovin.cz., kde je možné dohledat původ lihovin na základě zadání kódu na kolku, prodejního kódu EAN a čísla šarže.

Výrobce u lihovin vyrobených letos v ČR označuje každou výrobní šarži unikátním kódem, který udává datum a v některých případech také hodinu a minutu výroby, výrobní linku nebo závod a řadu dalších specifických informací. Údaje o lihovinách vyrobených před rokem 2012 web neobsahuje.

Podle informací na stránkách je web určen veřejnosti i obchodníkům, kteří si z něj mohou stáhnout elektronicky podepsané rodné listy lihovin vyrobených od 1. ledna 2012. Ty jsou podle stránek „plně dostačujícími doklady pro prokázání původu zboží v kontaktu s kontrolními orgány“.

Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka je po otravách metylalkoholem mezi spotřebiteli znát větší obezřetnost a snaha zjistit původ nápojů. Po zmírnění prohibice podle něj klesla spotřeba tvrdého alkoholu a lidé se více zaměřují na známé značky.

Od minulého čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici možné prodávat tvrdý alkohol vyrobený před 1. lednem 2012 i bez prokázání původu lihu, u novějšího alkoholu je ale doklad původu třeba.

Prodejci mají dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali. Výrobci lihovin si už na celních úřadech vyzvedli 19 milionů nových kolků z 28 milionů, které si u celníků objednali.