Radní Brna-středu Švachula a další čtyři muži skončili ve vazbě

Policie

Policie Zdroj: profimedia.cz

Městský soud v Brně poslal do vazby radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO), vedoucího investičního odboru Petra Liškutina a tři podnikatele. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku. Novinářům to řekl po skončení neveřejných zasedání soudce Libor Hanuš.

Celkem policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. Vazbu žádali detektivové jen u pěti z nich. Další čtyři muži budou stíhaní na svobodě, dva z nich s kriminalisty spolupracují.

Podle státního zástupce Radka Mezlíka se obvinění účastnili systému ovlivňování veřejných zakázek, včetně poskytování úplatků, a fungovali tak jako organizovaná zločinecká skupina. Jedním ze spolupracujících obviněných je podnikatel Saman El-Talabani, který je stíhaný na svobodě.

Jeho svědectví ale podle Mezlíka není jediným zdrojem informací, které kriminalisté mají. "Je zde více usvědčujících důkazů k dispozici," uvedl Mezlík.

U všech pěti mužů poslaných do vazby je podle soudce Hanuše důvod k obavě z útěku nebo vyhýbání se trestnímu stíhání. Hrozí jim tresty od 10,5 roku výše. Existuje také riziko působení na svědky a u všech kromě Kaláška také omezené riziko, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Policie na radnici Brno-střed zasahovala od čtvrtečního do dnešního rána. Druhá větev vyšetřování podle dostupných informací sleduje dění kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Faltýnek v pátek připustil, že jednal se zástupci společnosti Kapsch a scházel se i se zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Uvedl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit co dál s mýtem. Dnešní Právo uvedlo, že proti Faltýnkovi svědčí policejní odposlechy. V této větvi případu policie dosud nikoho neobvinila.