Razie na magistrátu: policie obvinila náměstka Hlubučka kvůli developerskému projektu

Video placeholde
Policie vede zadrženého Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
Policisté u Petra Hlubučka (15. června 2022).
30
Fotogalerie

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu ve středu zasahovali na pražském magistrátu, v pražském dopravním podniku a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. Policie obvinila 11 lidí kvůli hospodaření dopravního podniku. Mezi nimi i náměstka primátora a člena dozorčí rady dopravního podniku Petra Hlubučka (STAN), policie jej i zadržela v jeho bydlišti v Lysolajích. Hlubuček po obvinění postupně rezignoval na všechny své funkce. Obviněn byl také zlínský podnikatel Michal Redl, který má dlouhodobé vazby na Starosty a nezávislé. 

Hlubučkovi ve středu pozastavilo členství hnutí STAN a vyzvalo ho, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN, uvedla mluvčí strany Sára Beránková. Ve středu večer přijala Hlubočkovu rezignaci Dozorčí rada DPP.  Ve čtvrtek ráno pak mluvčí strany potvrdila, že Hlubuček rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Zároveň rada odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína.

„Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze Borgula. Podle informací E15.cz jsou Hlubuček s Redlem obviněni z korupce a z účasti na organizované skupině. 

Od několika manažerů dopravního podniku deník E15 zjistil, že má razie souvislost s revitalizací okolí stanice metra Nádraží Holešovice, o níž dopravní podnik intenzivně jednal před dvěma lety. Ekonomický ředitel Matej Augustín, o kterého se policie zajímá, tehdy inicioval revizi celého připravovaného projektu společného podniku městské firmy se společností Nové Holešovice Development developera Serge Borensteina. 

Kdo je Petr Hlubuček? >>>

Dopravní podnik si na Augustínovu žádost zadal posudek, který měl vyhodnotit relevantnost konkurenční nabídky na vznik společného podniku. Tu předložila společnost CPI developera Radovana Vítka. Augustín prosazoval konec chystaného společného podniku s Borensteinem a vyhlášení nové otevřené soutěže na investora v tomto mnohamiliardovém projektu.

V souvislosti s kroky Augustína a Hlubučka ohledně lukrativní parcely v Holešovicích podal trestní oznámení náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Já sám jsem již v minulosti podal trestní oznámení ve chvíli, kdy jsem získal podezření na pokus o korupci. Týkalo se stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu,” uvedl Scheinherr.

Server Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými je také lobbista Pavel Dovhomilja, který se pohyboval v oblasti IT a zabýval se zakázkami dopravního podniku. Dovhomilja je bývalým poradce Martina Trnky, ředitele pražského magistrátu z dob Pavla Béma a v minulosti se představoval také jako poradce někdejšího náměstka pražského primátora Jiřího Vávry z TOP 09.

Hřib mluví o rezignaci

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru potvrdil, že policie ve středu zasahovala v kanceláři náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN). „Pokud se potvrdí, že je náměstek za STAN Petr Hlubuček obviněn ze zapojení do organizovaného zločinu, budu požadovat jeho okamžitou rezignaci,” uvedl primátor.

Na středeční události zareagovalo také hnutí STAN, které Petru Hlubočkovi pozastavilo členství. Vedení hnutí ho také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN, sdělila mluvčí STAN Sára Beránková.

Video placeholde
Vít Rakušan (STAN) • Videohub E15

„Předsednictvo hnutí STAN na svém večerním jednání navrhlo pozastavit členství Petra Hlubučka a Rozhodcovský a smírčí výbor na navazujícím jednání tento návrh schválil. Předsednictvo dále vyzvalo Petra Hlubučka, aby odstoupil z funkce náměstka primátora hl. m. Prahy a všech dalších funkcí, v nichž reprezentuje hnutí STAN,“ zní rozhodnutí nejužšího vedení STAN, jehož byl Hlubuček rovněž členem.

„Naše reakce odpovídá závažnosti obvinění, která dnes byla zveřejněna. Rozhodnutí předsednictva bylo jednomyslné,“ sdělil po mimořádném on-line jednání předsednictva šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan.

Předseda pražské organizace STAN a náměstek primátora Petr Hlubuček je považován za jednoho z nejvlivnějších politiků v pražském dopravním podniku. Před dvěma lety do vedení dopravního podniku přivedl slovenského manažera Mateje Augustína, někdejšího šéfa slovenské státní železniční společnosti Cargo Slovakia v době první vlády Roberta Fica. Augustín přitom v představenstvu dopravního podniku reprezentoval TOP 09. Podle zdrojů z vedení dopravního podniku byl i on obviněn. Na dotazy redakce E15.cz slovenský manažer neodpověděl.

Detektivové se v souvislosti s razií podle informací MF DNES také zajímají o ministra školství a místopředsedu STAN Petra Gazdíka. „Nevím o tom, že by se o mě policie zajímala, nejsem si vědom žádných pochybení, ale jsem připravený poskytnout vyšetřovatelům veškerou součinnost. V minulosti jsem už pro média upřesňoval, že jsem se s Michalem Redlem několikrát společensky potkal, mimo jiné jsem jako krajský radní hledal nové prostory pro pedagogicko-psychologou poradnu a zvažoval pronájem v budově, kterou spoluvlastní - nakonec Zlínský kraj našel jiné řešení,“ napsal E15.cz ministr Gazdík, který pochází ze stejného regionu jako obviněný Redl.

Hlubuček a Augustín končí v dozorčí radě DPP

Dozorčí rada pražského dopravního podniku ve středu přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) a dalšího člena Michala Zděnka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva, uvedl primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě). 

„Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení,“ řekl Scheinherr.

Dozorčí rada se zabývala také dalšími členy představenstva, u nichž čeká na výsledky výslechů a oficiální vyjádření policie. O složení dozorčí rady rozhoduje městská rada, která zastupuje akcionáře, kterým je dopravní podnik. Kdo nastoupí na uvolněná místa po Hlubučkovi a Zdeňkovi, zatím není jasné. Podle Scheinherra není nezbytné zvolit nové členy okamžitě a bude to předmětem dalších jednání.

Redl byl stíhán ve spojitosti s Krejčířem 

Hlubuček také v minulosti přiznal kontakty s šedou eminencí Starostů, zlínským podnikatelem Michalem Redlem. S ním v roce 2017 také konzultoval obsazení orgánů pražských městských firem europoslanec a tehdejší místopředseda STAN Stanislav Polčák. Právě kontakty s Redlem ho tehdy stály funkci ve vedení Starostů.

Redl se v minulosti „proslavil“ zejména tím, že spolupracoval s uprchlým mafiánem Radovanem Krejčířem. Byl stíhán v několika Krejčířových kauzách, v dopise od něj dostával instrukce, jak tunelovat Českou spořitelnu v kauze společnosti Technology Leasing. Soudu Redl unikl jen díky lékařům, kteří mu vystavili potvrzení o vážné duševní nemoci.

Původně zlínský byznysmen Redl těží zejména z kontaktů a bohatství svého otce Petra Redla (mimochodem někdejšího významného sponzora hnutí STAN), který před revolucí pracoval ve slušovickém JZD a po revoluci zbohatl v hazardním průmyslu. Ačkoli Michal Redl žije střídavě v Praze a ve Zlíně, trvalé bydliště měl až do letošního roku v Plzni, v domě sponzora ODS Miloslava Kužílka.