Reálné mzdy se loni propadly nejvíce v české historii

Nejvíce loni rostly mzdy zaměstnancům v energetice

Nejvíce loni rostly mzdy zaměstnancům v energetice Zdroj: ČEZ

Průměrná hrubá mzda pokračovala i ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 v neúspěšném pronásledování inflace. Mzdy meziročně posílily o 7,9 procenta, což ale znamená, že průměrná mzda reálně klesla o 6,7 procenta, oznámil Český statistický úřad. Za celý loňský rok se reálné mzdy propadly o 7,5 procenta, což je nejvíce v české historii.

Průměrná mzda dosáhla 43 412 korun, medián mezd dosáhl 37 463 korun a meziročně stoupl o devět procent. 

Inflace ale za celý rok dosáhla 15,1 procenta. Porazit ji nedokázal růst mezd v žádném odvětví. Nejblíže tomu byli pracovníci v energetice, ve výrobě automobilů nebo ve finančním světě, jejichž mzdy rostly dvouciferným tempem. Mzdy se snížily v jediném odvětví, a to ve vzdělávání o 0,3 procenta.

Poměrně vysoké tempo růstu mezd podle expertky na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika Andrey Linhartové Palánové ukazuje, že se české firmy nacházejí ve schizofrenní situaci. „Na jedné straně je v České republice nejnižší míra nezaměstnanosti v EU, firmy se předhánějí v hledání zaměstnanců, zvýšil se počet dnů na obsazení pracovní pozice a v řadě oborů kvalitní lidé chybějí… Na druhé straně rychlý růst mezd jen napomáhá inflační spirále a firmy musejí držet vlastní rozpočtovou disciplínu,“ popisuje.

Pokles reálných mezd bude podle analytiků ještě pokračovat. „Pro letošní rok čekáme růst průměrné nominální mzdy v oblasti osmi procent a při našem předpokladu, že průměrná celoroční inflace dosáhne 10,6 procenta, by měla průměrná reálná mzda v české ekonomice letos klesnout o 2,4 procenta,“ uvedl Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. Pokles by se měl soustředit na první polovinu roku, v té druhé by už díky postupnému snížení inflace měly mzdy reálně růst.