ROP Severozápad: Ministerstva po obžalovaných žádají stovky milionů

ROP Severozápad

ROP Severozápad Zdroj: ctk

Ministerstva financí a pro místní rozvoj budou po obžalovaných v kauze machinací s dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad požadovat náhradu škody. Obě instituce připojily k trestnímu řízení. Ministerstva škody vyčíslily na stovky milionů korun.

Státní zástupce minulý týden obžaloval osm lidí, které viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie nebo zneužití pravomoci úřední osoby, případně z obou zločinů. Jsou mezi nimi někdejší náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) nebo bývalí ředitelé úřadu regionální rady Pavel Markvart, Petr Vráblík a Petr Kušnierz.

Dozorující státní zástupce Vladimír Jan odmítl uvést, koho obžalovaní poškodili, ani jakou škodu způsobili. „Poškozen byl veřejný zájem,“ řekl ČTK Jan. V trestním spisu jsou jako poškozená vedena obě ministerstva i Krajský úřad Ústeckého kraje. „Ministerstvo financí se domnívá, že mu vznikla škoda ve smyslu trestního řádu a přihlásilo se do trestního řízení jako osoba poškozená,“ řekl mluvčí úřadu Ondřej Šrámek. Obdobně postupuje MMR. Jak vysokou úhradu budou žádat, nechtěli mluvčí říct. „Výše škody a projekty, kterých se toto dotýká, není možno zatím blíže specifikovat,“ řekl mluvčí MMR Marek Ženkl.

Krajský úřad Ústeckého kraje se k řízení a náhradě škody zatím nepřipojil, řekla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. Podle ní kraj nemá informace o tom, v čem by měl být poškozen.

Vyšetřování souvisí mimo jiné s projektem na propagaci výsypek za 37 milionů korun. Ústecký kraj na ni chtěl získat peníze z ROP Severozápad. Většinu prací zadal společnosti Rema média, která vznikla jen tři týdny před udělením zakázky. ROP Severozápad na projekt nakonec dotaci neuvolnil. Podle policejních zdrojů měl v tomto případě bývalý náměstek Kouda tlačit na to, aby projekt prošel. Kouda byl zároveň členem Výboru regionální rady ROP Severozápad, tedy nejvyššího orgánu, který má konečné slovo při rozdělování dotací.

Kvůli policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila Evropská unie v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad. Program se podařilo odblokovat letos v srpnu, když Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů a Ústecký 598 milionů.