ROP Severozápad nabízí 2,5 miliardy. Peníze půjdou na opravy silnic

Zdroj: ctk

Výbor Regionálního operačního programu Severozápad vypsal poslední výzvy, rozdělit v nich může až 2,5 miliardy korun. Jde o poslední peníze, které ROP Severozápad mezi žadatele rozdělí. Většina programů už rozdělila všechny a čeká jen na dokončení projektů. Zdržení na severozápadě Čech způsobilo policejní vyšetřování, kvůli kterému bylo rozdělování dotací na rok a půl zastaveno.

Do devíti výzev ROP uvolnil 1,5 miliardy korun, částku ale ještě může o miliardu zvýšit. „Podle zájmu je možné peníze v prosinci navýšit tak, aby se mohli uspokojit všichni příjemci, kteří projdou hodnocením,“ řekl ředseda výboru Petr Navrátil. Podle něj mají žadatelé připravené projekty právě za 2,5 miliardy korun.

Výzvy jsou vypsané pro malá a střední města, na opravy kulturních památek nebo pro školy a nemocnice. Například pro Ústecký kraj je vypsaná výzva na opravy krajských silnic, zatím v ní je 200 milionů korun. Kraj chce podle mluvčí Magdaleny Hanáčkové opravit například silnice na Děčínsku. „Připravené jsou projekty na silnice z Varnsdorfu do Krásné Lípy, z Rumburku do Šluknova a na opravy mostů na silnicích druhých a třetích tříd,“ řekla Hanáčková.

Povinnost výběrových řízení

Podmínky pro schválení dotací budou podle Navrátila přísné. „V době podání žádosti už musí být vypsaná výběrová řízení na dodavatele. Povinná je stejně jako v posledních výzvách i etapizace projektu. V květnu 2015 musí být hotová etapa projektu,“ uvedl Navrátil. Všechny projekty musí být podle něj dokončeny nejpozději v září 2015, jinak je ROP nestihne proplatit.

Právě s rozdělením projektů do etap měli příjemci v posledních měsících největší problémy. Například Terezín na Litoměřicku vzdal v červnu projekt na stavbu parkoviště, na který mohl získat 13 milionů korun. Město nebylo schopné vyčerpat požadovaných deset procent částky do konce července. Starostka Růžena Čechová už dříve řekla, že město o dotaci požádá právě v letních výzvách znovu.