Rostou počty konkurzů, v listopadu jich bylo nejvíc za celý rok

V konkurzu je také Farmu Bolka Polívky.

V konkurzu je také Farmu Bolka Polívky. Zdroj: ctk

V listopadu bylo prohlášeno 212 konkurzů, což je o 16 případů více než v říjnu a současně nejvyšší počet v letošním roce. Celkově stouply konkurzy od ledna do listopadu meziročně o 15 procent na 2041. Letošního maxima dosáhly také insolvenční návrhy. Jeden byl podán také na známého herce Bolka Polívku.

Výrazný byl podle údajů firmy Creditreform opět zejména nárůst konkurzů u živnostníků, který od začátku roku do konce listopadu činil téměř 50 procent. V samotném listopadu spadlo do konkurzu 87 živnostníků.

Listopad byl také rekordní z hlediska insolvenčních návrhů. Podáno jich bylo celkem 3623, z toho 554 bylo insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 570 u nepodnikajících živnostníků a 2499 u spotřebitelů.

Počet insolvenčních návrhů přesáhl již za 11 měsíců letošního roku o skoro čtyři procenta celkový stav roku 2012. „Lze tedy očekávat meziroční nárůst insolvenčních návrhů kolem deseti až 15 procent,“ odhadla Creditreform.

Dne 1. listopadu bylo například zahájeno insolvenční řízení proti známému herci Boleslavu Polívkovi. Návrh podala po dohodě s věřitelským výborem insolvenční správkyně firmy Penzion Olšany (dříve Farma Boleslava Polívky). Penzion poté v dražbě získala společnost Alkony-CZ za 15 milionů korun. Peníze ale zatím neuhradila.

Celkem bylo v listopadu podáno na spotřebitele 2499 insolvenčních návrhů. Vývoj tak kopíruje loňský rok, kdy byly v posledním čtvrtletí hodnoty insolvenčních návrhů z celého roku také nejvyšší. Letošní meziroční nárůst přesáhl šest procent.

Počty insolvenčních návrhů v letech 2008 až 2012:InsolvenceInsolvence | CreditreformZdroj: Creditreform