Rozdělení peněz na mládežnický sport prověří audit KPMG

Budova KPMG v Praze

Budova KPMG v Praze Zdroj: Novak Tomas/Euro

Rozdělení a použití více než 440 milionů korun, které získal za loňský rok Český olympijský výbor z daní loterijních a sázkových firem, projde důkladnou kontrolou. Olympijský výbor totiž podepsal smlouvu se společnosti KPMG, která uskuteční audit, co se s penězi stalo.

„Firma provede audit nejen toho, jak jsme rozdělili peníze my, což je celkem jednoduché. Především půjdou k jednotlivým subjektům a zjistí, jak je rozdělily nebo jak jsou připraveny na to je utratit,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 šéf olympijského výboru Jiří Kejval. Audit by měl být hotov do konce března. „V dubnu bychom měli mít velmi validní závěry, jak se s penězi naložilo,“ dodal.

Sázkové kanceláře mohou od loňska snížit své daně o pět procentních bodů na patnáct procent, pokud dotyčnou částku věnují jako dar na sport. Právo rozdělovat peníze dostal právě Český olympijský výbor. Nakonec tak v až čtyřech čtvrtletních splátkách učinilo všech jedenáct firem, které mají od ministerstva financí licenci pro sázkové hry. Výbor nakonec získal 444 milionů korun, což je zhruba o desetinu více, než původně očekával.

Jedinou podmínkou použití peněz je, že musí podpořit sport mládeže a dětí. Celkem se o peníze podělí 97 subjektů z většinových i menšinových sportů včetně organizací, jako je Sokol či paralympijský výbor. Pro sportovce se peníze od sázkových kanceláří staly vítanou náplastí, když zkrachovala stará Sazka, kterou vlastnili a která jim posílala stamiliony ročně. O další peníze přišel mládežnický sport podle Kejvala poté, co před třemi lety byl zákonem přesměrován odvod z hazardu na obce.