Sázkaři jsou přesnější než volební průzkumy, využít se toho snaží i lobbisté

Jiří Šlégr se na závěr dnešního jednání Sněmovny rozhodl složit svůj poslanecký mandát. "Už nadále nechci být u toho, jak budeme přehlížet tyto věci. Nechci se na tom podílet, vrátím se do toho čistého prostředí mezi sportovce," vysvětlil.

Jiří Šlégr se na závěr dnešního jednání Sněmovny rozhodl složit svůj poslanecký mandát. "Už nadále nechci být u toho, jak budeme přehlížet tyto věci. Nechci se na tom podílet, vrátím se do toho čistého prostředí mezi sportovce," vysvětlil.

Zdeněk Škromach
Favorité voleb do Senátu
3
Fotogalerie

Profesionální sázkaři bedlivě sledují kurzy a svými tipy dokonce dokážou zvrátit pořadí favoritů. Této velmi cenné dovednosti si už všimli lidé působící v politice.

Politické strany se před volbami rády chlubí průzkumy, ovšem vždy jen těmi, z nichž vycházejí jejich kandidáti co nejlépe. Přesnější ale často bývají kurzy sázkových kanceláří, které musejí reagovat na zájem často fundovaných sázkařů upřednostňujících jiné zájemce o zvolení než sázkovky.

Činí tak z čistě pragmatického důvodu – obě strany se chtějí vyhnout finanční ztrátě, neboť lidé prosázejí řádově miliony korun. Toho si podle informací z trhu všimly i volební týmy, neboť se objevují pokusy svého kandidáta posunout do pozice favorita také v nabídce sázkových kanceláří. Trend se týká především senátních voleb, kde se volí jednotlivci, než voleb krajských. Tam pozicí favorita, tedy sociální demokracií následované ANO, jen tak něco neotřese.

Příkladem je senátní obvod Most, kde byl ještě před nedávnem podle Tipsportu či Fortuny hlavním favoritem olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr. Část sázkařů ale začala sázet na nynější senátorku Alenu Dernerovou, která tak má nižší kurz než známý hokejista. Na něj alespoň u tuzemské jedničky Tipsportu podle mluvčího firmy Jiřího Hadravy nevsadil prakticky nikdo. „Sázkaři jsou dobrý průzkum veřejného mínění. Dernerová je pro sázející zřejmě jasnou favoritkou, a kurz se tak nepatrně upravil,“ uvedl Hadrava.

 

Obdobně to vypadá v senátním obvodu Karlovy Vary, kde se o post favoritů perou žokej Josef Váňa a senátor Jan Horník. „Bookmakeři samozřejmě musejí reagovat na vývoj přijatých sázek, takže pokud se výrazně zvedne přísun sázek na některého kandidáta, s kurzy to dokáže zahýbat,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

„Jsou lidé, kteří politiku sledují podrobně nebo se v ní i sami angažují, baví je to a detailně studují šance jednotlivých kandidátů – a podle toho pak sázejí,“ dodal. Volební týmy si kurzových tanečků všimly díky pozornosti, kterou kurzům věnují média. Pro volební manažery je to cenná informace, jak si jejich kandidát reálně vede.

 

  Favorité voleb do SenátuFavorité voleb do Senátu|e15

Zároveň obcházejí sázkové kanceláře ve snaze doptat se, co by měli udělat, aby kurz na jejich kandidáta co nejvíce klesl a oni jej mohli veřejně označovat za „favorita“. „Nikdy nenastala situace, že by byly sázky vypsány záměrně ve prospěch některého kandidáta. To si sázkovky nemohou dovolit, protože by na tom mohly prodělat velké peníze,“ sdělil deníku E15 zdroj znalý sázkového trhu.

Volby do krajů a do Senátu

Z krajských voleb, které se konají dnes a zítra (druhé kolo 14. a 15. října), vzejdou zastupitelé ve třinácti krajích. Netýká se to Prahy, jejíž zastupitelstvo bylo zvoleno v roce 2014. Volby se budou ve 27 volebních obvodech, tedy ve třetině, konat souběžně s volbami do Senátu a v Brně souběžně s referendem o poloze hlavního nádraží. Voliči dnes mohou hlasovat od 14 do 22 hodin. V sobotu půjde hlasovat od osmi ráno do dvou odpoledne, poté začne sčítání hlasů.