Schodek rozpočtu se do listopadu meziročně snížil o 10 miliard

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Letošní státní rozpočet vykázal koncem listopadu schodek 68,8 miliardy korun, meziročně o 10,6 miliardy korun nižší. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí. Za celý letošní rok by mohl být schodek 80 až 90 miliard, odhadlo ministerstvo. Schválený rozpočet pro letošek počítá s deficitem 112 miliard korun. Státu se meziročně zvýšily příjmy o 38 miliard, a to zejména díky vyššímu výběru daní a jednorázový vliv výnosu z aukce kmitočtů pro sítě LTE či příjmy z EU.

Celkové státní výdaje do konce listopadu dosáhly objemu 1072,6 miliardy korun. „Čerpání výdajů sice v posledních měsících vykazuje v meziročním srovnání rostoucí tendenci, nicméně aktuální růst je stále nižší než růst očekávaný rozpočtem po změnách. I proto lze předpokládat, že schodek daný rozpočtem nebude překročen a mohl by se pohybovat ve výši 80 až 90 miliard korun,“ uvedlo MF. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve uvedl, že cílem MF je letos udržet schodek na zhruba loňské úrovni, kdy byl 81 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o více než 38 miliard na 1003,8 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o čtyři procenta na 509 miliarda korun, přičemž schválený rozpočet počítá s růstem o 2,3 procenta.

„Listopad potvrdil stabilizovanou situaci ve státních financích,“ prohlásil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek, podle kterého prosinec velké překvapení ve státních financích nepřinese. Varoval však, že státní rozpočet 2015 je rozpočtem pro ekonomicky dobré časy. „Kdyby ekonomika nečekaně zpomalila, schodek rozpočtu by se velmi pravděpodobně dostal nad plánovanou výši,“ dodal.

vývoj státního rozpočtuvývoj státního rozpočtu | MF

Inkaso DPH stouplo meziročně o 11,2 miliardy na 213,4 miliardy Kč. Letošní inkaso bylo především v prvním pololetí částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem MF u některých subjektů. „Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi které patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami,“ uvedlo MF. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Naopak na spotřební dani stát vybral ke konci listopadu meziročně o 1,6 miliardy korun méně, celkem necelých 121 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 27,8 miliardy korun na 1072,6 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci listopadu 445,7 miliardy korun, což je meziroční růst o 4,1 miliardy korun.