Schváleno: za den v nemocnici 100 korun, za lepší péči příplatek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

První část reformy zdravotnictví dostala ve sněmovně zelenou. Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun denně a umožňuje zavedení takzvaných standardů zdravotní péče. Pro návrh hlasovali poslanci koalice. O stažení novely z programu jednání požádala dnes dopoledne Česká lékařská komora a připomínky má i Platforma zdravotních pojištěnců ČR (PZP ČR). Opozice se kvůli obsahu novely nejspíše obrátí na Ústavní soud.

Za neústavní považují poslanci ČSSD a KSČM především část novely, která ruší zákaz připlácení za lepší péči. Kvůli zrušení tohoto ustanovení budou moci být v budoucnu zavedeny takzvané standardy a nadstandardy ve zdravotní péči. Základní péči budou mít pacienti zdarma, za tu ekonomicky náročnější si pak budou muset připlácet.

Předseda zdravotního výboru Boris Štastný (ODS) vidí hlavní výhodu v tom, že pacient bude mít přehled o tom, na jakou péči má ze zákona nárok. Opozice a odbory však tvrdí, že lidé dostanou jen nejlevnější ošetření a lepší metody a léky budou jen pro bohatší.

Definice standardu a nadstandardu přitom zatím není stanovena. Odborníci mají nejprve určit výkony, ke kterým je ekonomicky náročnější varianta a tento seznam se stane prvním podkladem pro definování úhradových standardů.

Čtěte také:

Náklady na zdravotnictví rostou, spoluúčast pacientů je nezbytná

Tendry na léky prý způsobí chaos. Zmizí některé léky úplně?

Novela nedává pojištěncům dostatečné jistoty, míní pojištěnci

S definicí standardu a nadstandardu ve vládou navržené novele nesouhlasí ani Platforma zdravotních pojištěnců (PZP). Současný návrh prý nedává lidem dostatečné jistoty. „Z návrhu není zřejmé, které zákroky či materiál budou hrazeny, toto se pojištěnci dozví až z budoucí vyhlášky. Ze zákona přitom nevyplývá ani proces, kterým bude nová vyhláška vznikat, hovoří se jen neurčitě o účasti odborných společností. Pro správné určení „nadstandardu“ je dle našeho názoru nutno vytvořit již do zákona přesnou definici standardu, která bude chránit právní jistotu pojištěnců i poskytovatelů“, prohlásila předsedkyně PZP Michala Filipová.

Platforma současně s kritikou vládní podoby novely přichází se svým návrhem. Podle ní by bylo jednodušší oddělit v popisu výkonu „práci“ od „materiálu“. Zákrok jako takový by zůstal hrazený, plná či částečná úhrada by byla řešena pouze u materiálové části.

Léky do 50 korun si budou lidé platit sami

Novela dále zvyšuje poplatek za hospitalizaci ze 60 na 100 korun. Novinkou také je, že pacienti by měli v lékárnách platit 30 korun za celý recept, nikoliv za položku na receptu. Léky do 50 korun by si měli pacienti platit sami, stejně tak i podpůrné léky.

Další změna počítá se zavedením aukcí na léky. Zmocnění k jejich provádění by měl lékový úřad, který by vytvářel seznamy léků pro předepisování. Pro lékaře i pacienty by nebyly léky mimo seznam výhodné, úhrada z pojištění by byla nižší a stoupl by doplatek pacienta.

Novela je první ze série reformních norem. Další tři reformní zákony o službách hodlá Heger předložit vládě do konce června. Platit by měly od ledna 2012.