Šéf BIS: Teroristické útoky nejsou pro Česko hrozbou, problém je ruská zpravodajská činnost

Šéf BIS Michal Koudelka

Šéf BIS Michal Koudelka Zdroj: Profimedia.cz

Šéf BIS Michal Koudelka
Šéf BIS Michal Koudelka (53), který měl být včera jmenován generálem, ostrouhal.
Šéf BIS Michal Koudelka
4
Fotogalerie

Bezpečnostní informační služba (BIS) a Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) loni odhalily a rozbily síť, kterou v Česku vytvářela ruská zpravodajská služba FSB. Na pondělní bezpečnostní konferenci ve Sněmovně to uvedl ředitel BIS Michal Koudelka.

Aktivity ruských a čínských zpravodajských služeb Koudelka označil za nejpodstatnější dlouhodobá rizika pro bezpečnost Česka. Z krátkodobého hlediska je největším rizikem islámský terorismus, BIS ale nyní nemá informaci o přímé hrozbě teroristického útoku. Ruské velvyslanectví v Praze popřelo, že by mělo něco společného s "nějakou agenturní sítí".

Koudelka uvedl, že síť v České republice budovala ruská Federální bezpečnostní služba (FSB). Síť byla financována z Ruska a ruské ambasády a měla prostřednictvím sítě serverů útočit na cíle v Česku i na české zahraniční partnery.

"Naprosto to neodpovídá skutečnosti. Velvyslanectví nemá nic společného s jakousi agenturní sítí," citovala agentura TASS reakci ruského diplomatického zastoupení v ČR.

"Síť byla totálně rozbita a zdecimována díky výborné práci NCOZ. Vyšetřování dále pokračuje. Zabránili jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravovali k využití v jiných zemích Evropy," řekl ve Sněmovně šéf kontrarozvědky Koudelka.

"Ta kauza je pořád v trestním řízení, tudíž v této chvíli se nemůžeme k podrobnostem blíže vyjadřovat," uvedl ředitel NCOZ Jiří Mazánek. Potvrdil pouze, že NCOZ spolupracuje na kauze s kontrarozvědkou.

Ruské a čínské tajné služby označil Koudelka za hlavní dlouhodobou hrozbu pro Česko. Ruští zpravodajci v ČR získávají řadu cenných informací z běžných rozhovorů s lidmi pohybujícími se kolem diplomacie a politiky. Číňané podle Koudelky postupují jinak, nejčastěji zvou vědce, politiky a další lidi do své země, kde se na ně snaží působit a získat od nich informace.

Z krátkodobých hrozeb je podle Koudelky pro Česko zásadní islámský terorismus. Nyní ale BIS nemá informace o bezprostřední hrozbě. Česko podle něj je spíš tranzitní než cílovou zemí pro migranty, tuzemská muslimská komunita je malá a není radikalizovaná. Zlepšila se i bezpečnostní situace v Evropě a teroristických útoků tam ubylo. Důvodem je podle šéfa BIS vojenská porážka teroristické skupiny Islámský stát a oslabení migračního proudu do Evropy. Koudelka ale varoval před hrozbou takzvaných osamělých vlků.

Šéf BIS upozornil i na hrozbu pravicového extremismu. Podle něj sice aktivních extremistů v Česku v poslední době ubylo, není ale vyloučeno to, že se situace změní. Poukázal přitom na letošní teroristické útoky pravicových extremistů v Německu a na Novém Zélandu.

Konference se věnovala i problému kybernetických útoků. Analytik Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Ondřej Rojčík varoval před tím, že Česko je pro státy, které tyto útoky páchají, lákavým cílem díky svému členství v EU a NATO. Zopakoval také, že úřad považuje za hlavní kybernetické hrozby Rusko a Čínu.

Podle amerického bezpečnostního experta Jamese Van de Veldeho Rusko a Čína využívají informace jako zbraň a v kyberprostoru mají převahu nad NATO. Aliance se podle něj dlouhodobě zaměřovala na strategickou převahu v konvenčním konfliktu. Moskva a Peking se proto snaží dosáhnout svých cílů bez toho, aby konvenční boje vůbec začaly, a zaměřily svou strategii na kyberprostor.