Šéfkontrolor exekutorů má zastavenou činnost

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Zdroj: Anna Vacková, E15

Policie v říjnu loňského roku obvinila šéfa kontrolní komise exekutorů Milana Makariuse z několika trestných činů. Informace o kauze pražské policejní ředitelství neposkytuje, Makariusovi ale kvůli stíhání v únoru ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pozastavil činnost. Podle něj šlo o úmyslný trestní čin, který souvisel s exekutorskou činností. Ministr to řekl Lidovým novinám (LN). Makarius vinu popírá.

Podle deníku policie vyšetřuje organizovanou zločineckou skupinu kvůli podvodům a lichvářským praktikám. Makarius tvrdí, že spolu s ním je stíháno asi dalších 28 lidí, mezi nimi i notáři, advokáti nebo insolvenční správci. "Na základě odposlechů obvinili každého, s kým si hlavní podezřelý telefonoval. Nepochybuji, že někdo z nich se trestného činu dopustil. Ale já jsem považován za součást zločinného spolčení s lidmi, které jsem v životě neviděl," řekl LN. Bránit se chce mimo jiné i žalobou proti rozhodnutí ministra.

Kontrolní komise je po prezidiu nejdůležitějším orgánem Exekutorské komory. "Vrhá to na nás špatné světlo," sdělila LN prezidentka komory Pavla Fučíková.

Makarius stále zůstává členem komise, v pozici předsedy ale skončil k 17. únoru. Na začátku prosince byl dokonce do čela komise na sněmu exekutorů znovu zvolen a to navzdory tomu, že v té době už čelil policejnímu obvinění. Makarius prý prezidium o svém stíhání informoval už v říjnu. Fučíková ale tvrdí, že se o tom dozvěděla až po Pelikánově rozhodnutí o pozastavení činnosti.