Senát schválil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci

Desátý ročník konference Naše bezpečnost není samozřejmost: ministryně obrany Jana Černochová (20. 6. 2023)

Desátý ročník konference Naše bezpečnost není samozřejmost: ministryně obrany Jana Černochová (20. 6. 2023) Zdroj: ČTK

Senát dnes, jak se předpokládalo, odsouhlasil česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. Ze 72 přítomných senátorů pro ni hlasovalo 66. Ministryně obrany Jana Černochová zdůraznila, že dohoda je v bezpečnostním zájmu České republiky a neumožňuje americkým vojákům automatický pobyt na českém území, jak tvrdí její oponenti. Souhlas s dohodou musí udělit i Sněmovna, která o ní bude hlasovat ve středu 19. července.

„V době, kdy nedaleko našich hranic stále probíhá brutální ruská vojenská agrese, je v bezpečnostním zájmu České republiky prohloubit obrannou spolupráci právě s USA,“ uvedla Černochová. „Dohoda nedává ozbrojeným silám právo pobývat na českém území,“ řekla ministryně. 

O co přesně v dohodě jde najdete zde >>>

Česká vláda schválila dohodu s USA letos v dubnu, v květnu ji ve Spojených státech podepsala ministryně obrany Jana Černochová. Zhruba čtyřicetistránkový dokument se zabývá mnoha oblastmi, které mohou souviset s možnou přítomností amerických vojáků v Česku nebo spoluprací amerických a českých ozbrojených sil na českém území. Jde tak o jakési rozšíření běžné Severoatlantické smlouvy, kterou má Česko s každým státem, jenž je členem NATO. Vznik americké základny na českém území neřeší, zdůrazňují představitelé vlády.

Video placeholde
Černochová v Hráčích: "Chtěli mě za prezidentku". A proč spí s telefonem pod hlavou, kolik nás stojí armáda a kde se vzala na svatbě Ovčáčka? • hrc, Fameplay Live/Blesk

„Sjednání dohody je krokem k posílení obranné spolupráce se Spojenými státy a tím i k posílení naší obranyschopnosti v době, kdy nedaleko našich hranic probíhá brutální ruská vojenská agrese a obecně se výrazně zhoršuje globální bezpečnostní prostředí,“ uvedlo ministerstvo obrany na svých stránkách.

„Je to klasická mezinárodní smlouva mezi dvěma suverénními státy, která pouze upravuje podmínky pro potenciální budoucí vztahy. Já tuhle smlouvu jednoznačně vnímám jako něco, co se prostě musí odehrát a co je v našem vlastním zájmu, pokud chceme, aby v případě potřeby věci fungovaly hladce, když to budeme potřebovat,“ řekl v nedávném rozhovoru s E15 diplomat a šéf zahraničního odboru na Pražském hradě Jaroslav Zajíček.