Senát zřejmě schválí advokáta Uhlíře jako ústavního soudce

Prezident Miloš Zeman nominoval na ústavního soudce advokáta Davida Uhlíře

Prezident Miloš Zeman nominoval na ústavního soudce advokáta Davida Uhlíře Zdroj: ctk

Ústavní soud by mohl být v dohledné době znovu kompletní. Senát by měl totiž schválit nominaci místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře na ústavního soudce. Horní komoře to dnes doporučil její výrob pro lidská práva. Senát jako celek má o návrhu rozhodnout na schůzi, která bude 3. prosince. Termín stanovil senátní organizační výbor.

Odborník na občanské právo Uhlíř senátorům řekl, že by chtěl k Ústavnímu soudu přinést pohled na řízení ze strany jeho účastníka. „Mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod,“ uvedl.

Uhlíř uvedl, že byl také insolvenčním správcem a prováděl oddlužení fyzických osob i konkurzy velkých společností. Přiznal mimo jiné, že jej překvapilo, za jak málo peněz musí někteří lidé reálně žít. Kritizoval nebankovní úvěrové společnosti i mezery v zákoně, které umožňují manipulace s insolvenčním řízením. Zadlužená společnost si podle něj může „vyrobit“ velké množství věřitelů, kteří jí půjdou na ruku, a jejich prostřednictvím tak ovládnout insolvenční řízení.

Ústavní soud znovu kompletní

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský již dříve Uhlířovu nominaci uvítal. Kandidát má podle něj dobrou pověst. V týmu ústavních soudců by Uhlíř nahradil Ivanu Janů, jejíž mandát skončil v polovině září. V případě senátního souhlasu s jeho jmenováním bude mít Ústavní soud opět všech 15 členů.

Uhlíř působí v advokacii od roku 1979. Absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v současné době přednáší. V komoře advokátů je nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích.