Senátní výbor podpořil vyšší kontrolu ministerstva financí nad úvěry ČEB

Prezentace České exportní banky

Prezentace České exportní banky Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ministerstvo financí nejspíš získá větší kontrolu nad úvěry a dotacemi, které poskytuje Česká exportní banka (ČEB). Počítá s tím novela zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, kterou doporučil Senátu schválit jeho ústavně-právní výbor. Horní komora má o předloze rozhodnout za týden.

Novela je reakcí na kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z roku 2011, který v podnikání ČEB zjistil řadu chyb. Banka podle NKÚ neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy Kč a při rozhodování o úvěrech porušovala také zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon i její vnitřní předpisy.

Změna zákona má proto podle vlády zvýšit průhlednost nabízených bankovních služeb a umožní účinnou kontrolu při poskytování dotací bance ze státního rozpočtu. Zákon má nově umožnit ministerstvu financí kontrolovat správnost dotace, kterou by ČEB požadovala na úhradu ztrát vyplývajících z podpořeného financování vývozu. Banka bude povinna na žádost ministerstva předložit údaje a dokumenty vztahující se ke konkrétním obchodním případům.

Prolomení bankovního tajemství?

Pravice ve Sněmovně poukazovala na to, že toto ustanovení znamená prolomení bankovního tajemství. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve uvedl, že opatření má sloužit jen kontrole využití dotací ze státního rozpočtu a že v případě ČEB se jedná o jiné bankovní tajemství než u klasické banky.

Podmínkou pro činnost ČEB nadále zůstane to, aby nejméně dvě třetiny jejích akcií vlastnil stát. Novela ale ruší pasáž, podle níž zbývající akcie musí vlastnit Exportní a garanční pojišťovací společnost (EGAP. Mezi podpořené financování by se měly nově počítat i přímé úvěry vývozcům nebo investorům například na financování vývozu nebo investic. Zákon dosud připouštěl jen refinanční úvěry, tedy půjčky, které poskytuje ČEB bankám a ty je pak poskytnou za zvýhodněných podmínek vývozcům nebo investorům.