Sever se zlobí. Po Rumburku a Šluknově to vře ve Varnsdorfu a Novém Boru

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Tři stovky nespokojených občanů severočeského Varnsdorfu se v pátek odpoledne vydaly pochodem směrem k ubytovně Sport, která ubytovává Romy. Cestou se dav rozrůstá na 500 lidí. Antikonfliktní policejní tým jim zahrazuje cestu, vše ze vzduchu monitoruje vrtulník. Akce se nakonec obešla bez násilí. To je však teprve předehra. Sever čeká další série demonstrací. A místo aby se situace uklidňovala, nespokojenost obyvatel šluknovského výběžku se přelévá do dalších obcí.

V sobotu 3. září budou mít policisté nejspíš o poznání více práce než v pátek. Ve Varnsdorfu se opět na náměstí sejde tentokrát radikálně nacionalistická Svobodná mládež. Akce na rozdíl od té páteční nebyla řádně ohlášená a policie ji považuje za velmi rizikovou.

Poté bude několik dní klid až do další soboty 10. září. Pak ale sever čekají hned tři demonstrace v jeden den na třech místech. Všechny tři akce pořádá otevřeně rasistická Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS). „Celá šňůra akcí začne pochodem proti černému rasismu“, láká své stoupence internetová stránka DSSS – Sever.

Ve 13 hodin odpoledne vyjde pochod DSSS z vlakového nádraží v Novém Boru. Následovat bude mítink předsedy DSSS Tomáše Vandase ve Varnsdorfu, který je svolán na náměstí E. Beneše a bude zahájen v 17 hod. Poté se radikálové přesunou do Rumburku, kde je nahlášena demonstrace na náměstí Dobrovského od 18.30.

Napětí mezi většinovou společností a Romy se ve Varnsdorfu, Rumburku, Šluknově, ale i menších obcích v regionu stupňuje už delší dobu. Do měst přicházejí stále noví Romové, není ale úplně jasné odkud. Podle místních realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými lidmi, které pak odstěhují na sever, a opravené byty se ziskem prodají. Na sestěhování sociálně slabých založila živnost řada místních podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu a měst inkasují nemalé příspěvky na sociální bydlení. Podle zjištění policie ale většina Romů pochází z Ústeckého a Libereckého kraje.

V regionu se podle policejních statistik letos zvýšila kriminalita, lidé mají strach pouštět děti samotné na ulici nebo vycházet po setmění. Emoce se vyhrotily minulý pátek a v sobotu v Rumburku a Varnsdorfu. V pátek v podvečer se poklidná demonstrace v Rumburku změnila v pochod městem, při kterém musela domy místních Romů bránit před rozvášněným několikasethlavým davem policie. Ve Varnsdorfu na pátečním setkání na náměstí i sobotní veřejné debatě zaznívalo volání po odvolání starosty.