Skiareály ani školy neotevřou. Místo rozvolňování bude vláda spíše řešit zpřísňování

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Premiér Andrej Babiš vystoupil 27. ledna 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
Premiér Andrej Babiš vystoupil 27. ledna 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
Premiér Andrej Babiš vystoupil 27. ledna 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.
4
Fotogalerie

Vláda bude ve čtvrtek odpoledne jednat o dalším zpřísňování opatření proti šíření koronaviru. Příslušná ministerstva předloží své návrhy, řekl po dnešním jednání premiér Andrej Babiš (ANO). Vzhledem k epidemiologické situaci se tak nic nemění ani v provozu škol a skiareálů. Do lavic se nevrátí žáci malotřídek, ani žáci a studenti posledních ročníků. Zimní střediska také zůstanou zavřená.

Babiš uvedl, že není prostor na rozvolňování, naopak je třeba zvážit, jak dosavadní opatření vymáhat či zpřísnit. Poznamenal, že počty nově nakažených začaly v tomto týdnu růst. „Nemůžeme si dovolit rozvolňování při takových číslech,“ uvedl. Co budou návrhy na zpřísnění obsahovat, nechtěl předjímat.

„Budeme spíš řešit zpřísňování opatření, pravděpodobně se nacházíme v situaci, kde lidi, kteří opatření dodržují, jsou naštvaní a mají pocit, že je stát nedostatečně vymáhá. Potom jsou tu lidi, kteří je nedodržují a ti jsou naštvaní, že děláme opatření,“ uvedl Babiš. Ve čtvrtek podle něj vláda bude jednat o tom, jak epidemii „řešit lépe“.

Premiér v tomto ohledu také uvedl, že vláda situaci nemůže zvládnout, „pokud všichni nebudou spolupracovat“. Poznamenal, že současná opatření platí od 27. prosince, ale nefungují dostatečně dobře, na což musí vláda reagovat. Ministři podle něj kvůli tomu na středečním zasedání ani neprobírali změny plánované v systému protiepidemických opatření PES. Na dotaz, zda kabinet chystá kompenzace pro případné další restrikce, uvedl, že věc bude řešit. „Nejdřív ale budeme muset vyřešit problém, co máme,“ uvedl.

V Česku v úterý přibylo 9144 potvrzených případů koronaviru, což je proti pondělí asi o 2200 více. V mezitýdenním srovnání je nárůst opět nižší, a to zhruba o 500. Proti minulému úterý klesl také o 400 počet hospitalizovaných s onemocněním COVID-19. V úterý vyžadovalo nemocniční péči 6043 pacientů, téměř tisíc je ve vážném stavu. Podle Babiše počty k dnešnímu večeru ukázaly nárůst.

Podíl pozitivních testů v úterý stoupl na 31,66 procenta z pondělních 24 procent, vyšší byl naposledy 10. ledna. Aktuálně se s koronavirovou nákazou potýká téměř 99 tisíc lidí, většina má mírný průběh onemocnění. Denní počty zemřelých se v posledních dnech drží kolem 120, na úterý připadá zatím 80 úmrtí. Celkem v Česku s onemocněním COVID-19 zemřelo 15 791 lidí.