Škoda Transportation chce dodat tramvaje do Turecka a Izraele

Škoda Transportation, tramvaje

Škoda Transportation, tramvaje Zdroj: CTK

Škoda Transportation se uchází o dodávku 60 tramvají do tureckého města Konya a nabídne je také Curychu ve Švýcarsku. Zároveň prošla kvalifikací v Tel Avivu v Izraeli na dodávku až 150 vlakotramvají LRV.

„Podle našich informací to v Turecku vypadá nadějně, dali jsme nejlepší cenovou nabídku,“ uvedl generální ředitel Josef Bernard. Podle Bernarda Škodovka vyhoví tlaku, aby část zakázky vyráběla místní firma, které předá podíl dodávky. „V Izraeli jde o městskou jednotku s vyšší rychlostí. Nabízíme tam odvozeninu naší pražské tramvaje 15T ForCity,“ poznamenal Bernard.

V Rusku se společnost účastní tendru na dodávku elektrických vlaků pro vnější okruh Moskvy, kde by šlo o desítky souprav pro firmu Aeroexpres. Rozhodnutí by mělo padnout na přelomu roku. Škodovka nabízí modifikované až šestivozové dvoupodlažní jednotky City Elefant pro široký rozchod. Podle Bernarda jde o úspěšný exportní produkt, jehož odvozeniny už skupina dodala do Litvy, na Ukrajinu a Slovensko.

„V Číně nyní dokončujeme jednání s velkým místním výrobcem dopravních prostředků, s nímž bychom se chtěli dohodnout na úzké spolupráci na výrobě a rozvoji naší tramvaje ForCity. Technologii bychom transferovali do Číny. Jednání by měla být ukončená v nejbližších dnech,“ uvedl Bernard.

:

Škodovka chce také navázat na úspěch, který mělo podle Bernarda dubnové předvedení tramvaje ForCity v německé Saské Kamenici. „Komunikujeme s řadou měst v Německu o možnostech dodávek,“ dodal.