Školky si na dvouleté najmou chůvy, dostanou na ně 4,5 miliardy z fondů

Iustrační foto

Iustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek

Školkám chybí chůvy. Kvalifikované učitelé a učitelky mateřských škol totiž nestačí na dvouleté děti, kterých přitom do školek chodí čím dál více. Zatímco ve školním roce 2007/2008 navštěvovalo mateřskou školu 23 procent dětí mladších tří let, v roce 2014/2015 znalo školku 34,7 procenta z nich.

„Umožníme v mateřských školách, aby vzdělávání dvouletých bylo co nejpřiléhavější jejich potřebám,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová. Představila výzvu z evropských fondů, ze které budou moci školky získat příspěvek na plat chůvy. Na podporu platu chůvy na poloviční úvazek by mělo dosáhnout podle propočtů ministerstva dva tisíce mateřských škol.

Výzvu z evropského fondu, kterou dnes ohlásilo ministerstvo školství, budou moci využít i základní školy. Ty mohou získat peníze podle svého výběru buď na školního psychologa, nebo speciálního pedagoga, či na sociálního pedagoga. Tedy pokud budou potřebovat více pracovníků, než budou mít nárok od září v rámci podpory společného vzdělávání hendikepovaných ze státního rozpočtu.

Nově by se na školy mohli dostat také školní asistenti, administrativní pracovníci, kteří by pomohli s komunikací úřady nebo s rodiči. „Bude to pomocník z hlediska administrativní zátěže, aby se učitelé mohli věnovat tomu, co je nejdůležitější, vzdělávání dětí,“ uvedla Valachová.

Evropské peníze

Celkem půjde z této výzvy 4,5 miliardy na dva roky a dostat se má téměř na všechny základní školy. Každá bude moci získat 200 tisíc plus 2200 na žáka. Pokud má základní škola 500 žáků, může získat až 1,3 milionu korun na dva roky.

„Pomůže nám to dál rozvíjet čtenářskou gramotnost a chtěli bychom i matematickou gramotnost. Pochopitelně i jazyky, toho není nikdy dost. Uvažujeme i o školním asistentovi ,“ vypočítává Hana Stýblová, prezidentka Asociace ředitelů základních škol, na co by chtěli tyto finance využít na její domovské škole.

Žádat o dotaci budou školy moci od května, aby stihly přijmout nové pracovníky od září. Příspěvek má stačit nejen na plat, ale i další náklady jako jsou pracovní pomůcky. Kromě platů mohou školy z této výzvy financovat i vzdělávání svých učitelů a mimoškolní aktivity. Zaměření příspěvků vycházelo z rozsáhlého dotazníku, co školám a školkám nejvíce schází.