Šlachta se od listopadu stane náměstkem v Celní správě

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.
Robert Šlachta
Robert Šlachta
Robert Šlachta
Robert Šlachta
6
Fotogalerie

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se od listopadu stane náměstkem generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí celníků Martina Kaňková. Šlachta uspěl ve výběrovém řízení, podle dřívějšího vyjádření Celní správy byl jediným uchazečem o funkci.

Šlachta nastoupil k Celní správě 22. srpna jako vrchní rada Celního úřadu pro Pardubický kraj. Nabídku práce u celníků dostal na počátku srpna od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízí kvůli rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů.

Nástup Šlachty k celníkům kritizovaly například odbory bezpečnostních sborů. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Unie bezpečnostních sborů Zdeňka Drexlera se měla na místo v celní správě konat celkem čtyři výběrová řízení nejprve v celní správě, pak v ostatních sborech.

Podle ministerstva financí, pod které Celní správa spadá, byl ovšem Šlachtův nástup podle zákona. MF upozornilo na to, že výběrové řízení na pozici náměstka bylo vypsáno od prosince 2015 a informace o něm byla v Informačním systému ministerstva vnitra k obsazování volných služebních míst.

Šlachta skončil na konci června u policie, protože nesouhlasil s reorganizací, při níž se ÚOOZ sloučil s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Reorganizace policie vyvolala roztržku ve vládní koalici.

Ve vedení celní správy se tvoří nový tým. Novým šéfem celní správy se stal v srpnu Milan Poulíček, jehož hlavní prioritou je postavit tým a připravit správu na nové kompetence v kontrole hazardu a daně z přidané hodnoty.

Šlachta byl více než 25 let u policie, od srpna je u Celní správy

Datum a místo narození: 22. července 1971, Boskovice

Vzdělání: vystudoval střední zemědělskou školu a dálkově magisterský obor sociální pedagogika na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně

Hodnost u policie: plukovník

Praxe u policie:

1990 - nastoupil do služebního poměru, působil jako řadový policista na obvodním oddělení Policie ČR v Pohořelicích na Břeclavsku

1992-1995 - člen policejní zásahové jednotky v Brně

1995-1998 - řadový policista v ÚOOZ

1998-2002 - vedoucí oddělení ÚOOZ zaměřeného na boj s drogovou trestnou činností

1. července 2002 až 1. června 2004 - vedoucí pobočky Národní protidrogové centrály (NPC) v Brně

1. června 2004 až 1. října 2007 - zástupce ředitele NPC pro trestní řízení

1. října 2007 až 31. prosince 2007 - zástupce ředitele Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování pro výkonné útvary

1. ledna 2008 až 30. června 2016 - ředitel ÚOOZ

Ostatní:

- Šlachta ve funkci ředitele ÚOOZ nahradil Jana Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra.

- Pod jeho vedením vedl ÚOOZ řadu vyšetřování. Zabýval se mimo jiné případem ilegální velkovýroby lihovin, podezřelými stavebními zakázkami nebo manipulacemi s evropskými dotacemi v krajích. Uskutečnil i zátah proti přívržencům krajní pravice.

- Nejvíce pozornosti získal ÚOOZ vedený Šlachtou v červnu 2013, když zasáhl na úřadu vlády i dalších místech v kauze týkající se mimo jiné blízké spolupracovnice expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové, nyní Nečasové, a údajné politické korupce. Zásah vedl až k pádu vlády.

- V poslední době vzbudily rozruch zásahy ÚOOZ v případech, ve kterých figurovali i policisté. Loni v říjnu útvar zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, ve kterém jde o ovlivňování některých kauz a úniky informací z trestních spisů. Letos v květnu útvar obvinil po zásahu ve vnitřních strukturách policie tři lidi, podezřelé z neoprávněného předávání informací z trestních řízení.

- Od policie Šlachta odešel letos v červnu po více než čtvrtstoletí služby, na protest proti plánované reorganizaci policejních útvarů a vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu; reorganizace vyústila v roztržku ve vládní koalici. O tom, že Šlachta zamíří mezi celníky, se spekulovalo dlouho, konkrétní nabídku dostal v pátek 3. srpna, 8. srpna oznámil, že ji přijal, a 22. srpna nastoupil jako vrchní rada Celního úřadu pro Pardubický kraj.

- Dnes bylo oznámeno, že se od listopadu stane náměstkem generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání. Touto funkcí byl od 1. září pověřen. Šlachta uspěl ve výběrovém řízení, podle dřívějšího vyjádření Celní správy byl jediným uchazečem o funkci. Nabídku práce u celníků dostal od náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, podle které se spolupráce se zkušeným policistou nabízela kvůli rozšíření kompetencí Celní správy ČR při prošetřování trestných činů.

- Nástup Šlachty k celníkům kritizovaly opoziční strany kvůli údajně blízkému vztahu Šlachty s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), pod nějž celníci spadají. Babiš vazbu na kriminalistu vyloučil, celní správa ho podle něj oslovila kvůli jeho zkušenostem.