Šlechtová si u Babiše vyjednala 2,6 miliardy navíc na spolufinancování projektů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) by mělo v rozpočtu na příští rok dostat navíc 2,6 miliardy korun na kofinancování projektů z Integrovaného regionálního operačního programu. Po dnešní schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

„Bez těchto peněz nejsem schopná vypsat výzvy z programu, které by šly do obcí a měst,“ řekla. Ministryně původně požadovala po MF navýšení o 4,1 miliardy. O další miliardu korun tak chce ještě požádat na jednání o rozpočtu, které se uskuteční 12. srpna.

MMR mělo v příštím roce dostat podle původního návrhu rozpočtu o pětinu více peněz, tedy 3,152 miliardy korun. Letos hospodaří s 2,458 miliardy korun. Na samotné provozní výdaje ministerstva peníze Šlechtové podle ní stačí. „Na provoz máme vše a peníze, které chybí jsou určené na programy,“ uvedla.

Zahrnuto je zde i kofinancování dalších operačních programů, včetně financování programů národních týkajících se podpory bydlení, regionálního rozvoje a cestovního ruchu

Na kofinancování a financování evropských projektů je určena podstatná část z navrhovaného rozpočtu, celkem 58,99 procenta. „Zejména jde o Integrovaný regionální operační program (IROP). Zahrnuto je zde i kofinancování dalších operačních programů, včetně financování programů národních týkajících se podpory bydlení, regionálního rozvoje a cestovního ruchu,“ řekl před jednáním Vilém Frček z oddělení komunikace MMR.

Druhou velkou část rozpočtu, 18,37 procenta, tvoří provozní výdaje ministerstva následované příspěvky příspěvkovým organizacím s podílem na rozpočtu 13,64 procenta. Na mzdy, platy a zdravotní a sociální pojištění zaměstnanců a další personální náklady je vyčleněno 8,91 procenta plánovaného rozpočtu.

Valachová si vyjednala dvě miliardy

Ve čtvrtek jednala s Babišem ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD). Požadovala 2,5 miliardy korun navíc například na sport nebo financování vysokých škol. Nakonec vyjednala dvoumiliardové navýšení rozpočtu svého resortu. Spolu s už přislíbenými penězi na 30 tisíc nových žáků, kteří proti předchozímu roku přibudou v lavicích, by si tak školství mělo polepšit dohromady o 3,5 miliardy korun.

Miliardu navíc po Babišovi ve čtvrtek žádal také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Peníze chce například na zahlazení následků hornické činnosti nebo modernizaci obchodní inspekce. Uspěl ale jen částečně. „Máme tam nadále rozpor 50 milionů na fungování České obchodní inspekce,“ sdělil České televizi ve čtvrtek Mládek.

Dnes se kvůli rozpočtu s Babišem sešel ještě také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). V pondělí má Babiš naplánovanou schůzku s ministrem kultury Danielem Hermanem. Tím by aktuální série schůzek ke státnímu rozpočtu měla skončit. MF navrhuje na příští rok rozpočet se schodkem 70 miliard korun. Kabinet musí návrh rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.