Šlechtová si z příštího rozpočtu nárokuje další čtyři miliardy

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) Zdroj: Hynek Glos, Euro

Ministryně pro místní rozvoj (MMR) Karla Šlechtová (za ANO) bude pro svůj resort po ministru financí Andreji Babišovi (ANO) na příští rok požadovat 4,4 miliardy korun nad schválený návrh. Dvě miliardy korun už jí podle jejích slov Babiš slíbil, ze zbývající částky ale ministryně nechce slevit. Původní návrh ministerstva financí počítal pro MMR s částkou 21,94 miliardy korun.

„Dvě miliardy jdou do Integrovaného regionálního operačního programu. Původně jsem požadovala 3,5 miliardy. Pokud se čerpání v příštím roce rozjede rychlejším tempem, budu o ně pochopitelně žádat dodatečně,“ uvedla Šlechtová.

Dalších 2,4 miliardy korun chce použít například na dotace do území, například na opravy silnic nižších tříd nebo na podporu sociálního bydlení. „Navíc scházejí peníze na platy, na naše agentury CzechTourism nebo Centrum pro regionální rozvoj,“ doplnila ministryně.

Na konci května chtěla pro své ministerstvo ještě více, osm miliard korun. MMR ale podle ní našlo úspory. Původní návrh 21,94 miliardy korun byl zhruba o 8,5 miliardy korun vyšší než letos, ale o 6,7 miliardy nižší než v roce 2015.