Šmerda z dopravy odchází, nahradí ho Pavel Dobeš

Pavel Dobeš

Pavel Dobeš Zdroj: ctk

Ministr dopravy Radek Šmerda se po dohodě s premiérem Petrem Nečasem rozhodl k 1. červenci rezignovat na funkci, tu již dnes přijal prezident Václav Klaus. Koalice dnes odpoledne během schůzky K9 potvrdila, že to bude pražský tajemník VV Pavel Dobeš. Požadavek strany, aby na dopravě opět zasedl stranický ministr, byl jednou z podmínek pokračování současné koalice.

V souvislosti s křeslem nového ministra dopravy se ale také spekulovalo o Šmerdově náměstkovi Lukáši Hamplovi, který do VV nedávno vstoupil či poslancovi Petru Skokanovi. Během dneška se ale objevily informace právě o pražském tajemníkovi VV a koordinátorovi přímé volby předsedy strany Pavlu Dobešovi. Podle serveru Aktuálně.cz se premiér už dopoledne právě s Dobešem sešel. Zdroje z Věcí veřejných i Nečasovy ODS dnes Dobešovo jméno v neoficiálních rozhovorech také opakovaně zmiňovaly.

„Ve vládě bude předobešováno,“ reagoval například jeden z významných politiků VV. Ministrem školství za VV je totiž Josef Dobeš, se svým jmenovcem prý není v příbuzenském vztahu. Pavel Dobeš sám měl dnes vypnutý mobilní telefon a informace přes den nekomentoval.

Jeho jméno figurovalo v tajně pořízené nahrávce z porady neformálního vedení Věcí veřejných, která se nedávno objevila na internetu a jejíž pravost nikdo nezpochybnil. „Dnes reálně finance drží dva lidi: Pavel Dobeš a Michal Babák,“ říká na ní neformální lídr strany a Šmerdův předchůdce v čele resortu dopravy Vít Bárta. Na Babáka ministerstvo financí podalo trestní oznámení v souvislosti s neprůhledným financováním strany. Jako o novém ministrovi dopravy se dříve nejčastěji spekulovalo o Šmerdově náměstkovi Lukáši Hamplovi, který nedávno vstoupil do VV.

Kočí připomněla Dobešovu loajalitu k Bártovi

„Nepřekvapuje mě, že byl vybrán Pavel Dobeš. Je to jeden z Bártových nejloajálnějších lidí,“ řekla Mediafaxu Kočí s tím, že ho zná více než rok. Ačkoliv Dobeše, který působil jako komunální politik v městské části Praha 3, považuje za inteligentního a schopného člověka, zkušenosti na to, aby zastával ministerskou funkci, podle ní nemá. „Ani věkem, ani politickými zkušenostmi není podle mě rozhodně připraven na tak významný post. Ale to jistě nevadí, protože rezort za něj jistě bude řídit superguru Bárta,“ uvedla pro agenturu Mediafax Kočí.

Nečas Šmerdu pochválil

„Svoji práci dělal dobře a jeho odchodu je škoda,“ uvedl dnes Nečas. Se Šmerdou se prý dohodli, že je nezbytné, aby ministr dopravy, který se bude muset příští rok řídit státním rozpočtem, byl u jeho přípravy včetně své resortní kapitoly od začátku. „O osobě nového ministra dopravy povedu jednání s představiteli strany Věci veřejné,“ doplnil Nečas.

Radek ŠmerdaRadek Šmerda|Foto E15 Robert Zlatohlavek

Předseda VV Radek John dnes potvrdil dosažení dohody a brzký podpis dodatku ke koaliční smlouvě. Peake by do vlády měla nastoupit, jméno nového ministra dopravy ale John nesdělil. Uvedl jen, že dotyčný není poslancem VV a ještě před dnešním odpoledním jednáním K9 by se měl sejít s premiérem Petrem Nečasem.