Šnajdr musí do vazby, aby neovlivňoval Kalouska

Marek Šnajdr

Marek Šnajdr Zdroj: E15

Okresní soud v Ostravě dnes rozhodl o uvalení vazby na bývalého poslance ODS a exnáměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. Důvodem rozhodnutí je obava z ovlivňování svědků, mimo jiné ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), řekl novinářům Šnajdrův advokát Lukáš Trojan. Šnajdr je obviněn z přijetí úplatku, kterým měla být funkce v dozorčí radě Čepra výměnou za to, že se vzdá poslaneckého mandátu. Jediným akcionářem státního distributora paliv Čepro je ministerstvo financí.

Dnes podle Trojana při výslechu uvedl, že nabídka na funkci v Čepru přišla právě od ministra financí. Soud podle advokáta potřebuje vyslechnout dva svědky a jedním z nich je Kalousek. „Nabídl ji (funkci v dozorčí v radě Čepra) ministr Kalousek, ale s poměrně značným, řeknu více než měsíčním, možná ještě delším odstupem po jeho rezignaci,“ řekl Trojan. Funkce předsedy dozorčí rady Čepra se nyní podle Trojana Šnajdr vzdá.

Úplatek? Z toho snad bývá prospěch, kroutí hlavou advokát

„Dnes před soudem bylo řečeno i prokázáno a soudce tu věc konstatoval v odůvodnění, že pan Šnajdr v době, kdy rezignoval na svůj poslanecký mandát, měl příjem zhruba o 60 procent vyšší než příjem, který měl jako předseda dozorčí rady Čepro. To znamená, tady v tom případě se jedná o historicky a možná světově unikátní záležitost, kdy je někdo obviněn z přijetí úplatku, ze kterého neměl majetkový prospěch, ale měl majetkovou ztrátu,“ řekl Trojan. Podstatou přijetí úplatku je podle něj zisk nějakého prospěchu, zatímco ve Šnajdrově případě je prokázáno, že si pohoršil.

Policisté odvážejí Marka Šnajdra od soudu v OstravěPolicisté odvážejí Marka Šnajdra od soudu v Ostravě | ctk

Advokát řekl, že soudce konstatoval, že ve spise, který má k dispozici, neexistuje jediný důkaz o tom, že by Šnajdr v dané souvislosti jakkoliv kontaktoval Nagyovou nebo další spoluobviněné. „Důvod, proč uvalil vazbu, je ten, že o panu Šnajdrovi někteří jiní hovořili v odposleších,“ řekl Trojan. Proti vazbě podal stížnost. Zcela zásadní právní otázkou podle něj je, zda osoby, které se vzdaly svých poslaneckých mandátů, jsou, nebo nejsou kryty poslaneckou imunitou.

Šnajdrův případ se od ostatních liší

Dnešní rozhodování o vazbě trvalo více než dvě hodiny, Šnajdr prý ale vypovídal velice stručně. Trojan řekl, že podle soudce je Šnajdrův případ poněkud odlišný od ostatních. „Měl poměrně dlouhou dobu na své rozhodnutí, a co ho odlišuje, je právě ten nesporný fakt, že on si zkrátka přijetím pozice v dozorčí radě Čepro pohoršil. To znamená, že i soudce se nad tím zamýšlel,“ řekl Trojan. Důvodem pro vazbu tak nakonec podle něj byla pouze nutnost vyslechnout dva svědky. Jedním je Kalousek, druhým místopředsedkyně dozorčí rady Čepra. „Místopředsedkyně navrhla člena dozorčí rady na pozici předsedy a ministr financí ho nominoval za člena dozorčí rady,“ vysvětlil advokát.

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek | ctk

„Šnajdr byl rozhodnutím jediného akcionáře na valné hromadě určen jako člen dozorčí rady Čepra. Následně ho dozorčí rada při volbě zvolila za předsedu,“ řekla dnes mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Šnajdr byl do dozorčí rady Čepra jmenován loni v prosinci. Předsedou dozorčí rady byl zvolen v únoru.

V sobotu poslal soud do vazby šest lidí včetně dvou dalších bývalých poslanců ODS. Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a bývalý ministr zemědělství jsou stejně jako Šnajdr obviněni kvůli tomu, že složili své mandáty výměnou za nabídky funkcí ve firmách se státní účastí, což policisté považují za korupci.

Šnajdr byl obviněn v pátek, o den později než ostatní, předtím byl v zahraničí. Proto se rozhodovalo o návrhu na jeho vazbu až dnes.

V sobotu ostravský soud poslal do vazby i šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka a také bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka a dalšího pracovníka armádní rozvědky. Pouze její nynější šéf Milan Kovanda bude stíhán na svobodě, protože se k trestnému činu zneužití pravomoci přiznal.

Svět sleduje Nečase: Jeho vláda podle tiskových agentur visí na vlásku