Sněmovna schválila zákon o regulaci zdravotnických prostředků, důležitý pro trh

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Sněmovna dnes schválila návrh zákona o regulaci zdravotnických prostředků. Bez normy by podle vyjádření ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) byla jejich úhrada velmi obtížná, možná i nemožná. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Poslanci neschválili úpravu, podle které by mohli zdravotnické prostředky vydávat pacientům bez omezení i lékaři. Podle kritiků by se dostaly mimo jakoukoli regulaci.

Zákon o zdravotnických prostředcích by měl zavést jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. O jejich úhradách by měl rozhodovat lékový ústav, který taky bude moci provádět dozor nad trhem. Změnit by se měla pravidla pro klinická hodnocení a hodnocení funkční způsobilosti těchto prostředků.

Šest tisíc prostředků

Zdravotnické prostředky nejsou v Česku jednotně regulovány, sériově se jich vyrábí zhruba šest tisíc. Jsou to krycí materiály, stříkačky, jehly, inkontinenční pomůcky nebo prostředky pro lidi s vývodem z vnitřního orgánu. Ke zdravotnickým prostředkům se řadí i glukometry, berle, invalidní vozíky, nitrooční čočky a sluchadla.

Předseda zdravotnického výboru výboru Rostislav Vyzula (ANO) už dřív upozornil na to, že zdravotnické prostředky představují obchod zhruba za 40 miliard korun ročně. Bez zákona by podle něho nebyl registr prostředků, ani by nebyla známa jejich obvyklá cena.