Sobotka: Cenu OKD jsme určili podle tří nezávislých ukazatelů

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Při prodeji podílu ve společnosti OKD se vláda rozhodovala podle tří nezávislých ukazatelů, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval tak na výpovědi tří obviněných, kteří u soudu uvedli, že cenu domlouvali tehdejší ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) a právě Sobotka jako ministr financí. Předseda vlády dodal, že o tom, zda byl spáchán trestný čin, musí rozhodnout soud.

Trojice mužů je obžalována ze závažných chyb při privatizaci společnosti OKD z roku 2004, při které údajně vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Soudní znalec a dva bývalí místopředsedové Fondru národního majetku svou vinu odmítli.

„V okamžiku, kdy vláda rozhodla o ceně, která se týkala prodeje podílu OKD, tak byla nad třemi indikátory, které signalizovaly, jaká je tržní cena,“ řekl novinářům Sobotka. Vláda podle něj rozhodovala podle znaleckého posudku, odhadu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a nabídky společnosti, která měla o vládní podíl zájem.

Premiér doplnil, že postup vlády hodnotila také Evropská komise. „Evropská komise v roce 2011 konstatovala, že nedošlo k nedovolené veřejné podpoře,“ řekl Sobotka.

Premiér poznamenal, že dokud soud v případu nerozhodne, musí platit presumpce neviny. „O tom, jestli někdo spáchal, nebo nespáchal trestný čin, může rozhodnout jenom tento soud,“ uvedl.