Sobotka chce obranu proti hackerům vybudovat už letos, v rozpočtu bude mít zvláštní místo

Internet, ilustrační foto

Internet, ilustrační foto Zdroj: ČTK

výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
výhra Bohuslava Sobotky na sjezdu čssd
3
Fotogalerie

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který by měl letos vzniknout, bude mít vlastní rozpočtovou kapitolu ve státním rozpočtu. Zavádí ji novela zákona o státním rozpočtu na rok 2017, kterou dnes schválila vláda. 

O kladném stanovisku kabinetu informoval na tiskové konferenci premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kybernetický úřad má vzniknout 1. července vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který na počítačovou bezpečnost v Česku dohlíží nyní.

"Cílem vlády je, aby tento úřad vznikl už letos. Proto také předkládáme změnu letošního státního rozpočtu," uvedl předseda vlády. Výdaje nového úřadu budou letos činit zhruba 214 milionů korun, z čehož 139 milionů korun budou kapitálové výdaje a 75 milionů korun běžné výdaje.

Schválený návrh počítá s tím, že nový úřad získá 183 milionů korun přímo z rozpočtu NBÚ a dalších 31 milionů z nespotřebovaných výdajů. "Finanční prostředky budou do rozpočtu NÚKIB převedeny po jeho vzniku rozpočtovým opatřením dle skutečného čerpání výdajů," uvádí předloha. NBÚ má v letošním schváleném rozpočtu výdaje zhruba 490 milionů korun.

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Kybernetický úřad bude sídlit v Brně. Loni v listopadu vláda rozhodla, že úřad vytvoří v Brně - Černých Polích z části původních kasáren novou budovu centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023.

Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. Útoky ze strany státních i nestátních aktérů mohou ohrozit klíčové služby státu, zajištění bezpečnosti a jeho obranyschopnost, ale také soukromé podniky a každodenní život obyvatel.