Sobotka: EU musí umět zajistit bezpečnost kontinentu

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: čtk

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka,
4
Fotogalerie

Evropská unie musí být schopná zajišťovat bezpečnost na evropském kontinentu, prohlásil Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůraznil, že cílem evropské obranné spolupráce není nahradit Severoatlantickou alianci. Podle něj naopak může z posílení evropských obranných kapacit těžit.

Sobotka připomněl, že EU byla od svého vzniku klíčová pro zajištění míru v Evropě. Situace se ale změnila a nyní je podle premiéra nutné, aby unie byla i společnou odpovědí členských států na hrozby zvenčí. "EU musí být schopná zajišťovat bezpečnost na kontinentu i předcházet hrozbám v sousedství," řekl Sobotka.

EU podle něj musí být schopna efektivně posílat síly do zahraničí k zajištění svých zájmů. Je proto třeba zlepšit rozhodovací procesy na úrovni členských států i na celoevropské úrovni.

Sobotka mluvil i o potřebě větší koordinace v obraně, protože nyní jsou obranné výdaje členských států často neefektivní, kapacity se překrývají a jednotlivé země používají techniku, která je vzájemně nekompatibilní. Unie by tak měla koordinovat vyzbrojování národních armád a společný evropský obranný výzkum.

Premiér upozornil, že nemluví o vybudování federální evropské armády, která by nahradila ozbrojené síly jednotlivých států. Členské země EU podle něj budou nadále mít rozhodující slovo v otázce vlastní obrany.

Stejně tak by podle něj nemělo prohlubování společné evropské obrany nahrazovat NATO. Aliance podle Sobotky bude nadále hrát roli garanta bezpečnostního uspořádání na evropském kontinentu. Jde ale o to, aby Evropa hrála v NATO významnější a v případě potřeby i samostatnou roli.