Sobotka má vypovědět koaliční smlouvu a jednat o nové, tvrdí hnutí ANO

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Ministr životního prostředí Richard Brabec
Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš a členové jeho Rady ekonomických poradců Jan Čapek, Aleš Michl a Michal Zděnek, které představil 6. listopadu na tiskové konferenci v Praze.
Předsedové ČSSD a hnutí ANO Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili 13. prosince spolu s dalšími členy vyjednávacích týmů na tiskové konferenci k představení programové části koaliční smlouvy.
Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová
Šéf krajského hnutí ANO na Vysočině Jan Sobotka (vlevo) oznámil 28. listopadu na tiskové konferenci v Praze, že nepřijme mandát poslance. Vyzval ho k tomu klub hnutí kvůli dluhu na daních a zdravotním pojištění. Vpravo je předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.
13
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle hnutí ANO porušil současnou koaliční smlouvu. Pokud chce odvolat ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, měl by smlouvu nejprve vypovědět a poté vyjednávat o nové, uvedlo ANO v tiskové zprávě. 

Hnutí by pak v nové dohodě žádalo některé garance, například že vláda dovládne do voleb bez dalších změn a v dohodnutém personálním obsazení.

"Premiér porušil koaliční smlouvu. Pokud chce stabilitu pro tuto zemi, měl by ji vypovědět a vyjednávat o nové," uvedl Babiš. Odkazuje na ustanovení smlouvy, podle kterého všechny koaliční strany respektují ústavní právo premiéra navrhovat prezidentovi jmenování a odvolání ministrů. "Pro každý takový krok musí předseda vlády hledat podporu příslušné koaliční strany," stojí dál ve smlouvě.

ANO tvrdí, že současnou vládní krizi zapříčinil Sobotka na základě "vylhaných argumentů" a s podporou "bezprecedentní kampaně nelegálních a sestříhaných odposlechů". "Premiér opět porušil a pošlapal, co vlastnoručně podepsal. Právě na základě (koaliční) smlouvy už více jak tři a půl roku společně vládneme," uvedl Babiš.

Na středečním koaličním jednání proto bude ANO chtít být konstruktivní a respektovat ústavu. "Jde nám o stabilitu této země. Na druhé straně není možné nerespektovat koaliční smlouvu podepsanou všemi poslanci koalice," uvedl Babiš. Premiéra vyzval, aby vypověděl koaliční smlouvu a vyjednával o nové. "Hnutí ANO chce v takovém dokumentu garance, že vláda dovládne do voleb bez dalších změn," uvedl.

Ministerstvo financí by tak obsadil kandidát ANO, což podle Babiše vyplývá už z textu současné smlouvy. "Po nečekaných změnách názorů, které se odehrály u pana premiéra v posledních týdnech, mu (Sobotkovi) bohužel bez nové smlouvy už nemůžeme věřit," dodal Babiš, kterému dnes na jednání vyjádřili podle tiskové zprávy podporu všichni přítomní členové vedení hnutí a ministři za ANO.