Sobotka: Nový ministr Ludvík by neměl privatizovat zdravotnictví

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Lídrem ČSSD do podzimních komunálních voleb bude ředitel motolské nemocnice a zastupitel Miloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012), Vybrala ho 12. června krajská nominační konference strany.
Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík,
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
13
Fotogalerie

Od ředitele nemocnice v pražském Motole Miloslava Ludvíka (ČSSD), kterého nominuje do funkce ministra zdravotnictví, si premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slibuje, že jako ekonom položí důraz na maximální efektivitu zdravotní péče, ale i to, že neprivatizujete veřejné zdravotnictví. 

Sobotka připomenul, že Ludvík je 16 let ředitelem největší fakultní nemocnice v zemi. "Dokázal stabilizovat tuto nemocnici z hlediska hospodaření. Je to ekonom, bude to zajímavá změna, protože přeruší dlouhou řadu lékařů v čele ministerstva," podotkl Sobotka.

Důležité je pro Sobotku, aby nebylo veřejné zdravotnictví privatizováno. Dalším úkolem premiéra pro Ludvíka bude to, aby zlepšil situaci pacientů z hlediska přístupu celého systému zdravotní péče k lidem. Uvedl, že nový ministr také naváže na práci svého předchůdce Svatopluka Němečka (ČSSD) ve snaze o zlepšení odměňování sester a lékařů. "Jako ekonom položí důraz také na maximální efektivitu zdravotní péče," uvedl Sobotka.

Odmítl tvrzení, že jeho rozhodnutí vyměnit Němečka má souvislost s dlouhodobou kritikou ministra z úst vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. "Ty změny se neodvíjeli v jakékoliv reakci na naše partnery. Bylo to naše rozhodnutí, rozhodnutí ČSSD a mne jako předsedy sociální demokracie," uvedl.